Foto: AP/Scanpix
Bijušais Norvēģijas premjerministrs Jenss Stoltenbergs piektdien apstiprināts par jauno NATO ģenerālsekretāru, teikts alianses paziņojumā.

"Stoltenberga kungs uzņemsies ģenerālsekretāra pienākumus no 2014.gada 1.oktobra, kad beigsies Foga Rasmusena termiņš pēc piecu gadu un divu mēnešu atrašanās alianses vadībā," pavēstīja NATO.

55 gadus vecais Stoltenbergs saņēmis ietekmīgu NATO locekļu atbalstu, kuru vidū ir ASV, Vācija, Lielbritānija un Francija.

Stoltenbergs premjera amatu zaudēja septembrī, kad viņa Darba partija cieta sakāvi vēlēšanās.

Līdz šim par visticamāko kandidātu uzskatītais bijušais Itālijas ārlietu ministrs Franko Fratīni ticis noraidīts, ņemot vērā oficiālās Romas neviennozīmīgo pozīciju pret Krievijas iebrukumu Ukrainā, kas pilnā mērā neatspoguļo oficiālo kategorisko nosodījumu no NATO un citu valstu puses.

Pret citu iespējamo kandidātu - Beļģijas aizsardzības ministru Pīteru de Kremu - sabiedrotajiem esot iebildumi saistībā ar to, kā Beļģijas vadībā noris NATO jaunās galvenās mītnes būvniecība.

Projekta izmaksas jau ir sasniegušas miljardu eiro, bet Beļģijas puse ir paziņojusi, ka finansējumu nepieciešams palielināt, bet būvniecības termiņus - pagarināt.

Diplomātiskajās aprindās un medijos tikusi minēta arī Polijas ārlietu ministra Radoslava Sikorska kandidatūra.

Pret viņu sabiedrotie izturējušies piesardzīgi, jo viņš iestājies par radikālu pretdarbību Krievijas agresijai Krimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!