Foto: Reuters/Scanpix
No Antarktīdas glečera atdalījies milzu aisbergs, kura platība ir lielāka par Čikāgas pilsētu, radījis bažas par drošību okeānā, īpaši, ja tas sasniegs kuģu maršrutu līnijas laikā, kad Antarktīdā ir ziemas tumsas periods, vēsta ārzemju mediji.

Kopš 2011.gada, kad Painailendas glečerā parādījās pirmās plaisas, NASA novēro šo aisbergu, kam dots B31 nosaukums. Pagājušā gada novembrī no glečera atdalījies ledus gabals ir viens no lielākajiem līdz šim fiksētajiem aisbergiem, tā platība ir 660 kvadrātkilometri, bet biezums - 500 metru.

NASA speciālisti bažījas, ka šis aisbergs varētu radīt ūdens līmeņa celšanos okeānā, bet vēlāk, kad nonāktu dziļāk okeānā, arī problēmas kuģiem. "Aisbergs šobrīd ir pametis Painailendas līci un drīzumā iekļūs Dienvidu okeāna straumēs," izteicies Šefīldas universitātes profesors Grānts Bigs. "Mēs veicam pētījumus lokālajos ūdeņos, lai noskaidrotu tā kustību. Pārsteidzoši, ka miera periodi tam mijas ar ļoti ātru kustību."

Šāda izmēra aisbergam, lai izkustu, ir nepieciešams vairāk kā gadu ilgs laiks, norāda zinātnieki.

Līdz šim lielākais aisbergs, kas ticis novērots, bija B15. Tā izmērs bija 11 tūkstoši kvadrātkilometru - gandrīz Jamaikas lielumā. Ledus kalns no Rossaisa šelfa atdalījās 2000.gadā un joprojām ap Antarktīdu pārvietojas tā atlūzas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!