Foto: Kadrs no video

Mūziķa Farela Viljamsa videoklips dziesmai "Happy", kura pilnā versija ir pat 24 stundas gara, ir guvis plašu atpazīstamību pasaulē. Tostarp daudzi šim videoklipam ir izveidojuši arī savas versijas.

Viens šāds veiksmīgs pakaļdarinājums ar nosaukumu "Happy British Muslims!" ir izdevies arī Lielbritānijā dzīvojošajiem musulmaņiem, kuri dziesmas pavadībā dažādās vietās jautri dejo un lēkā. Tomēr ne visi Apvienotajā Karalistē mītošie islāmticīgie ir ar to apmierināti - radikālie musulmaņi video ir nosodījuši un atzinuši par "haram" jeb "aizliegto", raksta BBC.

Konservatīvo musulmaņu niknumu izraisījis gan tas, ka video tiek atskaņota mūzika, kas pati par sevi ir aizliegta bauda, gan tas, ka sievietes un vīrieši šajā video dejo kopā, turklāt daudzām sievietēm ir "vaļīgs apģērbs."

Drīz pēc šīs versijas iznākšanas parādījās arī "halal" jeb "atļautais" video, kurā kadri ar sievietēm bija izgriezti. Tā kā tas pārkāpa pirmo video veidotāju autortiesības, tas drīz vien tika izņemts no "Youtube" kanāla.

Tam sekojis vesels videoklipu vilnis, kuros konservatīvie un radikālie musulmaņi skaidro, kāpēc šādi video nav pieļaujami, māca, ka vienīgā patiesība ir Korānā un pat lūdzas par tiem, kas taisījuši pirmo video.

Savukārt vairāki britu sabiedrībā cienījami musulmaņi, piemēram, populārais sabiedrisko notikumu komentētājs Muhameds Ansars norāda, ka šādi video mazina stereotipus par musulmaņiem kā teroristiem. Viņš uzsver, ka lielākā musulmaņu daļa ir tā saucamie ortodoksālie musulmaņi, kuri neseko šariata likumiem un ir atvērti sabiedrības locekļi, taču viņu balsis bieži paliek nesadzirdētas, bet šim video ir izdevies panākt atzīstamu ievērību.

Arī organizācija "Honest Policy", kura veidoja videoklipu, BBC norāda, ka viņu mērķis ir radīt un pilnveidot mūsdienu musulmaņu identitāti. Diemžēl šis process ir lēns un mokošs, jo līdzīgi stereotipus graujoši video, kādus veidojuši musulmaņi daudzviet Rietumvalstīs, visbiežāk palikuši nepamanīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!