Foto: AFP/Scanpix
Pekinai jādod Vjetnamai "pelnīta mācība", ja Hanoja turpinās uzkurināt spriedzi Dienvidķīnas jūrā, otrdien savā ievadrakstā norādījis ķīniešu izdevums "Global Times".

Ķīnas valdībai piederošā laikraksta agresīvā publikācija parādījusies pēc Vjetnamas asās reakcijas uz Pekinas lēmumu Dienvidķīnas ūdeņos, kuru piederība tiek apstrīdēta, uzsākt dziļurbumus.

Hanoja šo lēmumu pasludinājusi par "nelikumīgu" un pieprasījusi aizvākt dziļurbuma iekārtu no Paraselu arhipelāgam pieguļošajiem ūdeņiem.

Paraselu salas atrodas Ķīnas valdījumā, taču uz tām pretendē arī Vjetnama.

Ķīna arhipelāgu sagrāba 1974.gadā, sakaujot ASV atbalstīto Dienvidvjetnamas karaspēku.

Pekina pretendē gandrīz uz visiem Dienvidķīnas jūras ūdeņiem, kas, kā tiek uzskatīts, slēpj bagātīgas naftas un dabasgāzes iegulas.

Naftas iegulu izpēte, kā arī domstarpības par zvejas tiesībām bieži noved pie diplomātiskiem konfliktiem ar Ķīnas kaimiņvalstīm, tostarp ar Vjetnamu un Filipīnām".

"Ķīnai ir jāizvērtē, vai Vjetnama nepacels galvu un nekļūs par agresīvāku provokatoru nekā Filipīnas. Ja tā, Ķīnai jāmaina sava Vjetnamas politika un jādot Hanojai mācība, kādu tā pelnījusi," savā ievadrakstā norāda "Global Times".

1979.gadā starp Ķīnu un Vjetnamu jau izcēlās neilgs, taču asiņains robežkonflikts. Kut gan abas puses tolaik sevi pasludināja par uzvarētājiem, šis konflikts nenoveda pie kādām teritoriālām izmaiņām.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!