Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ukraiņu miljardieris Rinats Ahmetovs, kura holdingkompānija "Metinvest" ir īpašnieks vairākiem dumpīgajā Doņeckas reģionā esošiem uzņēmumiem, nācis klajā ar aicinājumu pārtraukt Kijevas izsludināto pretterorisma operāciju Ukrainas austrumos.

Ukrainas mediji ziņo, ka Ahmetovam piederošo Mariopoles metalurģijas kombinātu direktori izplatījuši paziņojumu, kurā norāda, ka jau 11. maijā patrulēšanu izpostītajā pilsētā, kurā pēc 9. maijā notikušajām bruņotajām sadursmēm uzliesmojis marodierisms, sāks no metalurģijas kombinātu darbiniekiem izveidotas patruļas, kas sargāšot mierīgos iedzīvotājus no marodieriem un noziedzniekiem.

Mariupoles uzņēmumu direktori norāda, ka pēc asiņainajām sadursmēm, kuru laikā Ukrainas Nacionālā gvarde un armija mēģināja padzīt no pilsētas prokrieviskos separātistus, Mariupoles dzīve ir paralizēta. Viņuprāt, militāro operāciju turpināšana novedīs pie tā, ka vairums iedzīvotāju zaudēs pēdējo ticību un cieņu pret Ukrainas varu.

Aicinot visus bruņotos formējumus, arī Ukrainas armiju pamest Donbasā esošās pilsētas, viņi norādījuši, ka mierīga dialoga iespējas vēl nav izsmeltas, taču varas iestādēm jānodrošina, lai pilsētās iestātos miers.

Ukrainas prezidenta administrācijas vadītāja vietas izpildītājs Sergejs Pašinskis, komentējot Ahmetovam piederošo uzņēmumu vadības paziņojumu, gan uzsvēris, ka pretterorisma operācijas pārtrauktas netiks. Vēl vairāk - Pašinskis norādījis, ka tieši pēc Ahmetova ieteikuma par Doņeckas apgabala administrācijas vadītāju nozīmēts Sergejs Taruta, tādēļ pēc paziņojuma izdarītie secinājumi varētu skart arī "kadru politiku".

Pašinskis uzskata, ka pretterorisma operāciju pārtraukšana tikai veicinās separātisko noskaņojumu izplatīšanos Ukrainas teritorijā.

No dumpīgā reģiona arī 11. maijā turpina pienākt vēstis par sadursmēm starp Ukrainas bruņoto spēku kareivjiem un separātistiem. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!