Foto: Scanpix

Viesstrādnieki no Latvijas, kurus pērnruden no tā sauktās modernās verdzības atbrīvoja vērienīgā policijas operācijā, ir neapmierināti ar Lielbritānijas varas iestāžu darbu, vēsta LNT raidījums "Top 10".

Atbrīvotos - vairāk nekā astoņdesmit imigrantus no Latvijas un Lietuvas, kas tika nodarbināti puravu fermās, Lielbritānijas Migrantu palīdzības iestāde mēnešiem ilgi esot turējusi viesnīcās. Maltītē viņiem bijušas pieejamas vien ar karstu ūdeni aplejamas putras un zupas. Viena no latviešu imigrantēm - deviņpadsmit gadus vecā Linda - bijusi spiesta šos apstākļus pārciest, esot bērniņa gaidībās.

Tomēr visvairāk no verdzības atbrīvotos baltiešus satraukusi ziņa, ka Kembridžšīras policija viesstrādnieku ļaunprātīgā izmantošanā vainotos cilvēkus - Ivaru Mežalu un Juri Valujevu ir atbrīvojusi no apcietinājuma un tiesu viņi gaida, atrodoties brīvībā. Savu vainu tautiešu paverdzināšanā viņi neatzīst.

"Mums piezvanīja policija un pateica, ka mūsu pāridarītāji ir izlaisti no apcietinājuma, atbrīvoti, jo lietas apjoms ir pārāk liels un nevar tik ātri izskatīt, un tāpēc viņi tika palaisti uz brīvām kājām. Mums bija šoks par to, jo varbūt viņi ir mūsu pilsētā. Varbūt viņi centīsies sazināties ar mums, kaut kā iespaidot. Pēc tam mēs noskaidrojām, ka viņiem ir uzliktas aproces uz kājām, kas viņus izseko, kur viņi atrodas. Telefoni tiek noklausīti, pases ir ieturētas un viņiem jāiet atzīmēties uz policijas iecirkni trīs līdz četras reizes nedēļā. Ja, piemēram, es viņu satiktu šajā pilsētā un viņš liktu man mainīt manu liecību, es to nedarītu, jo man tās bailes no viņa ir pārgājušas. Viņš vairs nav ietekmīgs, jo draugu vairs nav, viņš ir viens," norāda viens no cietušajiem, latvietis Mareks.

Saskaņā ar LNT rīcībā esošo informāciju, vairāki no atbrīvotajiem viesstrādniekiem jau pametuši liecinieku aizsardzības programmu - viens no viņiem sākotnēji atgriezies Latvijā, bet vēlāk tomēr atkal devies uz Lielbritāniju. Savukārt kāda cita cietusī, kas pametusi liecinieku aizsardzības programmu, pārcēlusies uz Īriju.

  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!