Foto: Kadrs no video

Arheologi Ķīnā atraduši divus vilnas auduma bikšu pārus, kuru vecums ir ap 3000 gadu un to izcelsme saistāma ar jāšanas attīstību, vēsta laikraksts "The Washington Post".

Kapsētā Šindžanas provincē atrastās bikses izpētījis Maiks Vāgners un viņa kolēģi no Vācijas Arheoloģijas institūta Berlīnē. Oglekļa datēšanas metode liecina, ka apģērba gabali ir aptuveni 3000 gadu seni. Tās varētu būt vecākās līdz šim atrastās bikses.

Kamēr halāti, tunikas un apmetņi bijuši zināmi lielu aizvēstures daļu, bikses ir salīdzinoši jauns izgudrojums. Vācu arheologi atrastos bikšu pāri saista ar jāšanas popularitātes pieaugumu, kad radās nepieciešamība no berzes pasargāt kāju iekšpuses.

Atrastajām biksēm ir plata stakles daļa. Valkājot arheologu izveidotu seno bikšu reprodukciju, Vāgnera kolēģim radies iespaids, ka tās nav ērtas ilgai staigāšanai. Tas pastiprina arheologu pieņēmumu, ka apģērba gabali ir radīti īpaši jāšanai ar zirgu.

Arheologu teoriju apstiprina arī fakts, ka abos kapos bez biksēm atrasts arī cits ar jāšanu saistīts inventārs.

Ņemot vērā atrastajās biksēs ieaustās dekoratīvās detaļa, Vāgners norāda, ka jau pirms tūkstošiem gadu apģērbam bez tā pielietojuma bija svarīgs arī izskats un stils.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!