Foto: AFP/Scanpix
Vācijā pieaudzis pret ārvalstniekiem vērsto uzbrukumu skaits, kā arī aizvien skaļāk izskan bažas par islāmistu radīto drošības apdraudējumu, secināts trešdien publiskotajā ikgadējā ziņojumā.

Ziņojumā, kuru sagatavojis Vācijas Konstitūcijas federālais aizsardzības birojs, lasāms, ka galēji labējo pastrādātie pret ārvalstniekiem vērstie noziegumi pērn pieauguši par 20,4%, pagājušajā gadā sasniedzot 473 reģistrētus incidentus.

Iekšlietu ministrs Tomass de Mezjērs atzinis, ka ir satraukts par uzbrukumiem ārvalstniekiem, jo šo uzbrukumu dēļ "tiek izplatītas bailes un aizspriedumi pret patvēruma meklētājiem".

Kreiso ekstrēmistu grupējumu pastrādāto vardarbīgo noziegumu skaits pieaudzis par 26%, pērn sasniedzot 1110 reģistrētus incidentus.

Kreiso radikāļu pastrādātie uzbrukumi policijai tikmēr pieauguši par 34%, bet kreiso radikāļu uzbrukumi pret galēji labējiem ekstrēmistiem pieauguši par teju 40%.

"Mēs nevaram pieņemt vardarbības pieaugumu," uzsvēra ministrs. "Mēs izmantosim visus līdzekļus, kas ir konstitucionālas valsts rīcībā, lai vērstos pret vardarbības veicējiem."

Vācijas tiesībsargājošās institūcijas uzskata, ka valstī ir ap 9600 labējo ekstrēmistu, kuri varētu būt gatavi pielietot vardarbību. Šis skaits palicis nemainīgs. Tikmēr radikalizēto kreiso ekstrēmistu skaits nedaudz sarucis līdz 27 700.

Vienlaikus pieaudzis islāmistu ekstrēmistu grupējumu biedru skaits, un šī tendence skaidrojama ar konfliktu Sīrijā.

Līdz 2014.gada sākumam vairāk nekā 270 "Vācijas islāmistu vai islāmistu no Vācijas devās uz Sīriju, lai piedalītos kaujās vai arī vienā vai citā veidā atbalstītu pretestību [Sīrijas prezidenta Bašara al] Asada režīmam, un šī tendence tuvākajā laikā nebeigsies", norādīts ziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!