Foto: Kadrs no video

Satraucošā un asiņainā Ukrainas krīze, kas aizsākās jau pagājušā gada nogalē, ir ietekmējusi daudzus valsts iedzīvotājus, kā arī atstājusi iespaidu uz dažādām cilvēku radošas izpausmes formām.

Spraigie notikumi nav atstājuši vienaldzīgus mūziķus un savs sakāmais ir bijis virknei hiphopa stilā dziedošu mākslinieku, kuru skaņdarbos var izsekot Ukrainas konflikta attīstības gaitai.

Konflikts sākās kā miermīlīgi tautas protesti Kijevā pret gāztā prezidenta Viktora Janukoviča korumpēto valdību un lēmumu neparakstīt Asociācijas līgumu ar Eiropas Savienību (ES). Šis miermīlīgais sākuma posms parādās ukraiņa Maikla Šura dziesmā, kurā autors, ejot pa naksnīgo Kijevas Neatkarības laukumu jeb Maidanu, apdzied Janukoviča ārišķīgo dzīvesveidu.

Situācija krietni ir mainījusies martā, kad Janukovičs pēc asiņainām protestētāju un milicijas sadursmēm Kijevā ir aizbēdzis no valsts. Uzmanības centrā nonāk galēji labējās organizācijas, piemēram, "Labējais sektors", kam bija nozīmīga loma cīņā pret milicijas specvienībām Kijevā. Prokrieviski noskaņotie un Krievijas mediji kultivē viedokli, ka varu Ukrainā sagrābuši "fašisti" un "banderovieši" - kādreizējā Ukraiņu nacionālistu līdera Stepana Banderas atbalstītāji.

Pret ukraiņu nacionālistiem vērstais noskaņojums spilgti izpaužas šajā skaņdarbā krievu valodā, kurš pilns ar nepieklājīgiem un aizskarošiem izteicieniem un pauž viedokli par krievu pārākumu.

Brīdinājums: Video dzirdama aizskaroša valoda.

Līdz ar Krievijas realizēto Krimas okupāciju un aneksiju Kijevas un Maskavas nesaskaņas jau draud pāraugt reālā karā un aizsākt jaunu Auksto karu starp Rietumiem un Krieviju. Ukraiņu reperis "Jarmaks" dziesmā uzrunā Krimas atdalīšanās atbalstītājus, aicinot uz dialogu un atgādinot, ka Krima ir Ukrainas daļa.

Aprīlī sadursmes un asiņainas cīņas uzliesmoja Ukrainas austrumos, kur prokrieviskie separātisti sāka ieņemt valsts un drošības iestāžu ēkas. Ar Krievijas karogu fonā bruņoti prokrieviskie kaujinieki Luhanskā savā video ierakstā aicina uz cīņu pret Kijevas varu un norāda, ka nevēlas NATO un "geju parādes", bet draudzību ar Krieviju un Baltkrieviju.

Līdzīgā ierakstā uz cīņu pret "nacistiem" aicina tā sauktā "Krievu pareizticīgā armija".

"Delfi" jau vēstīja, ka hiphopa stilā apdziedāts arī bārdainais separātists "Babajs", kur ieradies Ukrainā karot no Krievijas un videouzrunās neslēpj savu nicinājumu pret ukraiņu tautu un valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!