Foto: AP/Scanpix
Kāds attāls Evas Braunas radinieks Minhenes lielākajam mākslas muzejam pieprasījis, lai viņam tiktu atdoti priekšmeti, kas savulaik piederējuši Trešā reiha fīrera Ādolfa Hitlera laulātajai draudzenei.

Minhenes trīs pinakotēku muzeji otrdien vakarā apstiprināja, ka pie tiem vērsies kāds Braunas pēctecis, kurš norādījis, ka to īpašumā ir dimanta pulkstenis, kuru Hitlers dāvājis Braunai, kā arī glezna "Spānijas piekrastes kalnu ainava", kas ir bijusi Braunas īpašumā un pēc Otrā pasaules kara nodota varasiestādēm.

Glezna ir iekļauta tīmekļa arhīvā "Zudusī māksla", jo neesot izslēgts, ka tā ir tikusi ekspropriēta laikā, kad nacistu režīms vērsās pret ebreju tautības iedzīvotājiem un viņu kultūru.

Bavārijas Valsts attēlu kolekcijā ir vairāki priekšmeti, kas kara beigās tika konfiscēti nacistu līderiem, arī skulptūras, gleznas, dārglietas un zelta šampanieša glāze, kas savulaik piederējusi Hermanam Gēringam - augstākajai nacistu amatpersonai, kas tika tiesāta pēc kara.

Kara pēdējās dienās, kad padomju armija jau bija iebrukusi Berlīnē, Brauna kopā ar Hitleru izdarīja pašnāvību.

1949.gadā viņa pēc nāves tika apsūdzēta par saitēm ar režīmu. Braunas īpašumi tika konfiscēti, jo tika atzīts, ka tie viņai piederējuši, pateicoties viņas attiecībām ar Hitleru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!