Foto: Reuters/Scanpix





Francijas prezidents Fransuā Olands un Vācijas kanclere Angela Merkele trešdien telefonsarunā aicinājuši Ukrainas prezidentu Petro Porošenko virzīties pretī politiskam krīzes risinājumam, pēc sarunas informējot, ka Ukrainas līderis apsolījis saglabāt savaldību centienos nodrošināt kontroli pār valsts austrumiem.

Trīspusējā telefonsaruna ilga aptuveni 40 minūtes un tās laikā Porošenko apsolīja saglabāt "nepieciešamo savaldību (..), lai saudzētu civiliedzīvotājus", informēja Parīze.

Bet vienlaikus Porošenko norādīja, ka separātisti joprojām turpina saņemt ieročus no Krievijas un Maskavas attieksmē nav vērojams nekāds progress, tostarp, pat jautājumā par nākamo sarunu kārtu ne.

Ukrainas prezidents arī nosodīja Krievijas varasiestāžu īstenoto Ukrainas gaisa spēku helikoptera vadītājas Nadeždas Savčenko arestu.

Jau vēstīts, ka Krievijas varasiestādes apsūdzējušas Savčenko divu Krievijas žurnālistu nogalināšanā uzbrukumā Austrumukrainā pagājušajā mēnesī.

Savčenko parādīšanās Krievijas cietumā ir kārtējais "pierādījums, ka teroristi plāno un īsteno savus noziegumus Ukrainā ciešā sadarbībā ar Krievijas drošības dienestu," iepriekš paziņoja Ukrainas Ārlietu ministrija.

33 gadus vecā Savčenko ir viena no retajām sievietēm, kas dien Ukrainas gaisa spēkos. Iepriekš viņa piedalījusies miera uzturēšanas misijās Irākā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!