Foto: AFP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama otrdien licis nosūtīt uz Bagdādi vēl 350 Savienoto Valstu karavīrus ASV diplomātisko iestāžu un to darbinieku aizsardzībai, pavēstīja Baltais nams.

"Prezidents ir pilnvarojis Aizsardzības ministriju izpildīt Valsts departamenta prasību pēc aptuveni vēl 350 ASV armijas personāla pārstāvjiem, lai Bagdādē, Irākā, aizsargātu mūsu diplomātiskās iestādes un to darbiniekus," teikts Baltā nama paziņojumā.

"Mēs arī turpināsim atbalstīt Irākas valdību tās centienos stāsies pretī grupējumam "Islāma valsts", kas rada draudus ne tikai Irākai, bet arī plašākam Tuvo Austrumu reģionam, kā arī ASV personālam un interesēm šajā reģionā," teikts paziņojumā.

Kopējais ASV karavīru skaits Irākā, kas nodrošina diplomātisko iestāžu apsardzi, līdz ar pēdējo papildspēku nosūtīšanu sasniedz 850, sacīja Pentagona preses sekretārs Džons Kērbijs.

"Islāma valsts" kontrolē plašas teritorijas no Sīrijas ziemeļiem līdz Irākas austrumiem un 30.jūnijā tās pasludināja par "kalifātu". Grupējums apņēmies panākt, lai "kalifātā" dzīve noritētu atbilstoši sunnītu viduslaiku paražām.

Džihādistu grupējums ir viens no spēcīgākajiem nemiernieku bruņotajiem formējumiem Sīrijā, kur tas ilgstoši cīnās pret prezidentu Bašaru al Asadu, bet pēdējā laikā - arī pret citiem Sīrijas nemiernieku formējumiem, arī pret ar "Al Qaeda" saistīto "Al Nusra".

Satraukumu Rietumu pasaulē izraisījuši "Islāma valsts" panākumi Irākā, kur grupējums pakļāvis ievērojamas teritorijas un ofensīvu turpina, iespiežoties arī kurdu apvidos.

"Islāma valsts" vēl nesen darbojās kā "Al Qaeda" atzars. Tomēr, kad tam Sīrijā izvērsās konflikts ar otru "Al Qaeda" sabiedroto - grupējumu "Al Nusra" -, teroristu tīkla vadība no "Islāma valsts" norobežojās un par savu vienīgo sabiedroto atzina "Al Nusra".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!