Foto: AFP/Scanpix

Džihādistu kaujinieki, kuri ieņēmuši lielas platības Irākā un Sīrijā, plāno izveidot "asiņu māju", pirmdien paziņoja jaunais ANO cilvēktiesību augstais komisārs Zaids Raads al Huseins.

Savā uzrunā Huseins asi kritizēja teroristu grupējumu "Islāma valsts" (IV).

"Takfīristi [ekstrēmisti], kas nesen nogalināja Džeimsu Foliju (ASV žurnālistu) un simtiem citu neaizsargātu upuru Irākā un Sīrijā, vai viņi uzskata, ka darbojas varonīgi, barbariski nogalinot gūstekņus?" vaicāja Huseins padomes 27.sēdes atklāšanā Ženēvā.

IV veiktie slaktiņi, galvu ciršanas, izvarošanas un spīdzināšanas "tikai atklāj, kāda izskatītos takfīristu valsts, ja šī kustība nākotnē tiešām mēģinātu valdīt," norādīja Huseins, kurš ir pirmais musulmanis un arābs ANO cilvēktiesību augstā komisāra amatā.

"Tā būtu nežēlīga, ļauna asiņu māja, kur nevienam viņu vidū, kurš nav takfirīts, netiktu piedāvāta ne ēna, ne patversme," brīdināja Huseins.

Viņš aicināja pasauli Irākas un Sīrijas konflikta atrisināšanu padarīt par augstāko prioritāti.

IV "ir demonstrējusi pilnīgu un tīšu cilvēktiesību pārkāpšanu," uzsvēra Huseins, piebilstot, ka "brutālās vardarbības apmēri pret etniskajām un reliģiskajām grupām ir pēdējos laikos nepieredzēti."

Huseins arī brīdināja, ka šie noziegumi var tikt uzskatīti kā noziegumi pret cilvēci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!