Foto: AFP/Scanpix

Krimas valsts okeanārijs, kas ir viena no divām vietām pasaulē, kur flotes vajadzībām sagatavo kaujas delfīnus, ir pilnībā pārgājis Krievijas Aizsardzības ministrijas pakļautībā, vēsta aģentūra "RIA Novosti".

"Šī organizācija ir pilnībā pārgājusi Krievijas Aizsardzības ministrijas jurisdikcijā, un pilsētai tagad ar to nav nekāda sakara," paskaidrojis Sevastopoles gubernatora amata izpildītājs Sergejs Menjailo.

Viņš papildina, ka četri delfīni, kuri izmantoti bērnu ārstniecības programmās, nodoti delfīnu terapijas centram.

Vēstīts, ka Krievijas okupētajā un anektētajā Krimas pussalā atrodas kaujas delfīnu apmācīšanas centrs. Kaujas delfīni un roņi Krimā trenēti pēc padomju laika programmām un Ukrainas interesēs, bet pēc pussalas okupācijas parādījās ziņas, ka apmācību centrs gatavs sākt darbu pēc jaunām programmām un Krievijas labā.

Sevastopolē, Melnās jūras piekrastē delfīnu apmācīšanas programma darbojās kopš 1973. gada. Tomēr pēc PSRS sabrukuma delfīnus sāka izmantot ārstnieciskām programmām. 2012. gadā kaujas delfīnu apmācības programmu nolēma atjaunot.

Pasaulē ir tikai divi kaujas delfīnu sagatavošanas centri - Sevastopolē un Sandjego, ASV. Apmācītos dzīvniekus militāristi var izmantot dažādiem mērķiem. Delfīni ar piestiprinātām sprāgstvielām var uzbrukt kuģiem. Tie var uzbrukt pretinieka akvalangistiem - šim nolūkam pie dzīvnieka galvas piestiprina šaujamieroci vai nazi. Ar dzīvnieku palīdzību var meklēt mīnas jūras dibenā.

ASV delfīni kalpo kara flotei jau 50 gadu. Delfīni izmantoti militārajā operācijā Irākā, kad tie meklēja mīnas Umm Kasras ostas ūdeņos. Padomju Savienībā kaujas uzdevumiem trenēja arī roņus, jūras lauvas un zobenvaļus

Vēstīts, ka Krievija 2014. gada martā ir okupējusi un anektējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Pēc pussalas pievienošanas Kremlis sāka nemieru organizēšanu Ukrainas austrumos. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!