Ukrainas galvaspilsētā Kijevā varētu tikt atvērta Krimas tatāru pārstāvniecība, norādīts jaunākajā Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) ziņojumā.

EDSO misijas dalībnieki Ukrainā apmeklējuši Krimas tatāru tikšanos Ļvivā, kurā piedalījies arī Krimas tatāru pasaules kongresa prezidents un Krimas tatāru Medžlisa priekšsēdētājs Refats Čubarovs. Tikšanās mērķis bija izveidot visu Krimas tatāru sadarbības organizāciju, kura varētu tiktu bāzēta Kijevā, lai atbalstītu Krimā dzīvojošos tatārus lokālā mērogā, kā arī koordinātu reģionālo organizāciju sadarbību.

Jau ziņots, ka Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst.

Krimas 300 000 tatāru, kas ir aptuveni 12% no pussalas iedzīvotājiem, lielākoties boikotēja Krimas "referendumu" par atdalīšanos no Ukrainas un pievienošanos Krievijai.

Pēc varas maiņas tatāriem nākas saskarties ar pieaugošām grūtībām.

ANO augustā publiskotā ziņojumā secināts, ka Krimā turpinās diskriminācija un pārkāpumi pret ukraiņiem, Krimas tatāriem un citām minoritātēm.

Aptuveni 16 000 cilvēku no Krimas, tostarp daudzi tatāri, kļuvuši par iekšēji pārvietotajām personām Ukrainā, teikts ziņojumā.

Savukārt Latvija apliecinājusi aktīvu atbalstu Krimas tatāru tiesību aizstāvībai starptautiskajās organizācijās.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) augusta beigās tikšanās laikā ar Krimas tatāru līderiem Čubarovu un Mustafu Džemiļevu izteicis stingru atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai nedalāmībai, kā arī apliecināja Latvijas atbalstu Krimas aneksijas neatzīšanas politikas uzturēšanai.

Tāpat tikšanās laikā ministrs uzsvēra nepieciešamību pastāvīgi un regulāri informēt starptautiskās organizācijas par Krimas tatāru stāvokli un cilvēktiesību pārkāpumiem Krimā. Lai to panāktu, Latvija paudusi gatavību izmantot visas savas iespējas, lai šos jautājumus uzturētu atbilstošu starptautisko organizāciju dienaskārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!