Foto: PantherMedia/Scanpix
Britu un franču zinātnieki secinājuši, ka miegā cilvēks spēj ne tikai atšķirt runu, bet arī atbildēt uz jautājumiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kembridžas un Parīzes zinātnieku grupas pētījums pierāda, ka cilvēks, kas cenšas aizmigt tumšā telpā, reaģē uz izteiktiem vārdiem. Eksperimenta dalībniekiem lika uzspiest pogu, kas piestiprināta pie labās rokas, ja viņi dzirdējuši nosaucam dzīvnieku, bet uz kreisās rokas pogu – ja runa bijusi par cilvēku. Smadzeņu darbība tikusi fiksēta ar elektroencefalogrammas palīdzību.

"Kad mēs dzirdam modinātāja skaņu vai kad kāds cenšas mūs pamodināt no rīta, saucot vārdā, mēs uzreiz pamostamies. Tā mūsu smadzenes reaģē uz darbībām, kas kļuvušas par automātiskām," atzīmē Sids Kuidē, Parīzes Augstākās skolas profesors.

Pētījums liecina, ka ātrā miega fāzē smadzenes ātri un tieši reaģē uz ārējiem kairinātājiem, savukārt dziļā miegā tās turpina reaģēt uz vārdiem, taču lēnāk. Pēc zinātnieka vārdiem, aizmiegot cilvēks spēj pat veikt parastas matemātiskas darbības un atcerēties rezultātu, bet, kad sākas aktīvā miega fāze, cilvēks smadzenes spēj reaģēt tikai uz parastiem ārējiem kairinātājiem, piemēram, balsi vai modinātāja skaņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!