Foto: AFP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama intervijā kanālam CBS sacīja, ka amerikāņu izlūkdienests nenovērtēja "Islāma valsts" kaujinieku spēku Sīrijā, vēsta ziņa aģentūra "Reuters'.

ASV prezidents piekrita nacionālā izlūkdienesta direktoram Džeimsam Kleperam, kurš iepriekš sacīja, ka ASV Bruņotie spēki sākotnēji neapzinājās, cik nopietna ir situācija Sīrijā.

Obama atzīmēja, ka sabiedroto Irākas grupu militārās iespējas cīņā pret islāmistiem nav tik pārliecinošas, kā varēja šķist iepriekš.

Prezidents atgādināja, ka "Al Qaeda" kaujinieki Irākā "aizgājuši ēnā" pēc sakāves pret ASV Bruņotajiem spēkiem, taču Sīrijas pilsoņu kara laikā islāmistu atjaunoja savus spēkus un pat pastiprinājās.

"Islāma valsts" ir teroristiski reliģiozs grupējums, kam ir saistība ar "Al Qaeda". Lielāko spēku tas guva darbības laikā Sīrijā, kur grupējums cīnījās pret valdības spēkiem un ieguva "nežēlīgas organizācijas slavu". Pirms dažiem mēnešiem grupējums strauji aktivizēja savu darbību Irākā.

Izmantojot Irākas sunītu neapmierinātību ar Bagdādes politiku, "Islāma valsts" izvērsa masveida uzbrukumus Irākas ziemeļu un ziemeļrietumu provincēs, ieņemot plašas teritorijas, kur pasludināja par tā saucamā islāma kalifāta izveidošanu tās kontrolētajās teritorijās – no Alepo Sīrijas ziemeļos līdz Irākas austrumiem.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!