Glābēji atraduši 12 Japānas Ontake vulkāna izvirduma laikā bojāgājušus cilvēkus, bet vēl vismaz 24 bezvēsts pazudušo meklēšana pirmdien apturēta vulkāna aktivitātes dēļ, vēsta raidsabiedrība BBC.

Simtiem tūristu atradās vulkāna nogāzēs, kad sestdien negaidīti sākās tā izvirdums. Lielākā daļa paspēja nokļūt drošībā, bet daži palika iesprostoti uz kalna. Jaunākās aplēses liecina, ka traģēdijā gājuši bojā 36 cilvēki. Desmitiem cilvēku guvuši ievainojumus.

Agri pirmdienas rītā glābšanas helikopteri atsāka meklēšanas darbus aptuveni 200 kilometrus no Tokijas esošā vulkāna nogāzēs. Glābšanā iesaistīti simtiem karavīru, policistu un ugunsdzēsēju, tomēr darbus nācies apturēt, jo vulkāns atkal sācis izsviest indīgas gāzes, pelnus un akmeņus.

Daži bojāgājušie atrasti mājiņā pie vulkāna virsotnes, bet citi atrasti apbērti ar līdz pusmetram biezu pelnu slāni, vēsta Japānas mediji.

Izdzīvojušie stāsta, kā milzīgs vulkānisko gružu mākonis vēlies lejup pa kalnu, aprijot visu savā ceļā. Cilvēkus pārklājis biezs pelnu slānis, citiem trāpījuši lidojoši akmeņi.

"Ārpus būdas gulēja kāds, kuram akmens bija trāpījis pa muguru. Viņš atkārtoja vārus "sāp, sāp", bet aptuveni pēc pusstundas apklusa," vietējai raidsabiedrībai "Asahi" stāsta kāda aculieciniece.

Kāds cits izdzīvojušais laikrakstam "Yomiuri" atklāja, ka pie virsotnes redzējis zēnu, kurš kliedzis, ka viņam ir karsti un ka viņš nevar paelpot, bet tad visu apņēmis pelnu mākonis un palicis tumšs.

Bezvēsts pazudušo cilvēku radinieki izmisuši gaida jaunumus pie vietējās skolas ēkas, informē BBC. Tikmēr Japānas meteoroloģijas aģentūra brīdina, ka vulkāna izvirdumi var turpināties un ka akmeņi var lidot četru kilometru rādiusā ap vulkānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!