Irākas kurdu spēki guvuši panākumus kaujās ar grupējuma "Islāma valsts" (IV) kaujiniekiem uz Irākas un Sīrijas robežas, tomēr to cena bijusi smagi zaudējumi pašu rindās, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kurdu spēki, kas otrdien sāka plašu uzbrukumu lielas teritorijas sagrābušajiem islāmistiem, ieņēmuši robežpilsētu Rabiju. Tikmēr IV kaujinieki centās kurdus atspiest no robežas Sīrijas puses.

Līdz otrdienas naktij Rabija, kurā ir svarīgs robežpārejas punkts, pilnībā nonākusi kurdu kontrolē, lai gan islāmisti turpinājuši pretoties vēl vienā ēkā. Avoti kurdu rindās pieļauj, ka Rabijas robežpārejas punkta ieņemšanā nozīmīgs bijis Lielbritānijas gaisa atbalsts, kas bijis pirmais britu gaisa trieciens Irākas islāmistiem, norāda BBC.

Tikmēr kurdu spēki guvuši smagus zaudējumus, tai skaitā kritis augsta ranga komandieris, kad karavīru vidū eksplodējusi spridzinātāju pašnāvnieku vadīta automašīna.

Rabija atrodas aptuveni 100 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Mosulas - lielākās Irākas pilsētas, ko kontrolē IV. Rabijas pārņemšana nozīmē IV apgādes ceļu saraušanu. Tas ir svarīgs solis turpmākajā cīņā ar islāmistiem, skaidro BBC.


Vēstīts, ka grupējums "Islāma valsts", kurš nostiprinājies Sīrijas pilsoņu kara laikā, sagrābis plašas teritorijas Sīrijā un Irākā.

ASV kopš augusta beigām veic uzlidojumus IV pozīcijām Irākā, sniedzot atbalstu Irākas valdības un kurdu spēkiem, bet 22. septembrī uzlidojumi, kuros piedalās arī citas valstis, sākušies arī Sīrijā. Gaisa kampaņā iesaistījušās arī Francija un Lielbritānija.

ASV prezidents Baraks Obama ir atzinis, ka izlūkdienesti nav adekvāti novērtējuši IV spēku.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!