Ukrainas prezidents Petro Porošenko paziņojis, ka vēlētāji svētdien notikušajās parlamenta vēlēšanās pārliecinoši atbalstījuši Ukrainas ceļu uz Eiropu.

Uzrunā televīzijās pēc nobalsojušo vēlētāju aptauju rezultātu publiskošanas Porošenko paziņoja, ka "vairāk nekā trīs ceturtdaļas vēlētāju, kas piedalījās vēlēšanās, pauduši spēcīgu un neatgriezenisku atbalstu Ukrainas ceļam uz Eiropu".

Porošenko norādīja, ka vairākums vēlētāju arī pauduši atbalstu viņa politisko metožu meklējumiem, lai izbeigtu karu valsts austrumos.

Sākotnējie rezultāti pēc 20,15% vēlēšanu protokolu apstrādāšanas liecina, ka Porošenko partija - Petro Porošenko Bloks - ieguvusi 21,65% balsu, bet premjerministra Arsēnija Jaceņuka Tautas fronte 21,66% balsu.

Trešajā vietā ar 10,35% balsu ierindojusies jaunizveidotā partija "Samopomič" ("Pašpalīdzība"), kuru vada Ļvivas mērs Andrijs Sadovijs.

"Opozīcijas bloks", kurā apvienojušies oligarhi un politiķi, kas savulaik atbalstīja gāzto prezidentu Viktoru Janukoviču, ieguvis 9,61% balsu, bet populistiskā nacionālista Oļeha Ļaško Radikālā partija - 7,71%.

Parlamentā iekļuvusi arī ekspremjeres Jūlijas Timošenko nacionālistiskā partija "Batkivščina" ("Tēvzeme"), kas ieguvusi 5,96%, vēsta Ukrainas nacionālā ziņu aģentūra "Ukrinform".

Piecu procentu barjeru, kas noteikta iekļūšanai parlamentā, varētu pārvarēt arī labējā spārna partija "Svoboda" ("Brīvība").

Nobalsojušo vēlētāju aptaujas, kas tika publiskotas uzreiz pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas, liecināja, ka Petro Porošenko Bloks ieguvis aptuveni 23% balsu, bet Tautas fronte - 21% balsu.

Oficiālie vēlēšanu rezultāti tiks publiskoti tuvāko desmit dienu laikā.

Vēlētāju aktivitāte parlamenta vēlēšanās sasniegusi 53%. Vislielākā tā bijusi valsts rietumos, bet vismazākā nemierīgajos austrumu apgabalos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!