Foto: AFP/Scanpix
"Tautas republiku" separātisti Ukrainā paziņojuši, ka "vērienīgā vēlētāju pieplūduma dēļ" pagarinās balsošanas laiku līdz pulksten 22:00 tajos iecirkņos, kur tas nepieciešams, vēsta "RIA Novosti".

"Bija sasaukta vēlēšanu komisijas ārkārtas sēde, kurā pieņemts lēmums par laika pagarināšanu līdz pulksten 22:00 tajos iecirkņos, kur netiek galā ar cilvēku pieplūdumu, lai visiem cilvēkiem būtu iespēja nobalsot," teicis Luhanskas vēlēšanu komisijas pārstāvis Sergejs Kozaņkovs. Viņš pieļāvis, ka tas tiks izdarīts vairākos iecirkņos Luhanskā un tās apkārtnē, vēsta "RIA Novosti".

Krievijas mediji vēsta, ka līdz plkst. 14:00 Doņeckas apgabalā nobalsojuši ap pusmiljonu cilvēku.

DTR drīkst balsot no 16 gadiem, bet LTR no 18 gadiem.

Kopumā Doņeckas apgabalā vēlēšanu tiesības ir 3,2 miljoniem cilvēku, bet Luhanskas apgabalā ap miljonam iedzīvotāju.

Separātistu pārstāvji ziņo, ka līdz pulksten 12:00 "Luhanskas tautas republikā" esot "nobalsojuši" vairāk nekā 18% vēlētāju.

Tā kā vēlēšanu iecirkņi atrodoties salīdzinoši tālu, tad Doņeckā mobilizēs "republikas" autobusu parku, lai "nodrošinātu organizētu vēlētāju nokļūšanu iecirkņos," sacīja Doņeckas vēlēšanu komisijas vadītājs Romāns Ļagins.

Vēlēšanu iecirkņu skaits ir gandrīz trīs reizes mazāks nekā 2012. gadā, kad notika Ukrainas parlamenta vēlēšanas.

Organizatori iecirkņu sarukumu skaidro ar drošības nodrošināšanu, jo "mēs karojam ar valsti, kas ir lielākā Eiropā".

Tikmēr Ukrainas Drošības dienests (UDD) sācis krimināllietu saistībā ar vēlēšanu rīkošanu pašpasludinātajās Doņeckas un Luhanskas "tautas republikās", vēsta Ukrainas mediji.

"Svētdien teroristisko organizāciju pārstāvji, pretēji Ukrainas konstitūcijai un likumiem, rīko atsevišķās Doņeckas un Luhanskas apgabalu teritorijās nelikumīgas priekšsēdētāju un tautas padomju vēlēšanas," teikts dienesta paziņojumā.

Kriminālprocess sākts pēc Ukrainas krimināllikuma panta par "darbībām, kas vērstas uz vardarbīgu konstitucionālās iekārtas varas maiņu vai gāšanu, vai valsts varas sagrābšanu".

"Korrespondent.net" norāda, ka uz "Doņeckas tautas republikas" "vadītāja" amatu pretendē trīs kandidāti – tagadējais "premjers" Aleksandrs Zaharčenko, kā arī reģionā pazīstamais kaujinieks Jurijs Sivokoņenko un Jaunkrievijas parlamenta "vicespīkeris" Aleksandrs Kofmans.

Kā zināms, svētdien pašpasludinātajās Doņeckas un Luhanskas "tautas republikās" separātisti rīko vēlēšanas, kurās izraudzīsies "republiku" vadītājus un Augstākās padomes deputātus.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO), Ukraina, ASV un citas valstis, tajā skaitā Latviju, nosoda separātistu rīkotās vēlēšanas un to rezultātus neatzīs, norādot, ka šādu "vēlēšanu" organizēšana ir pretrunā gan ar Ukrainas nacionālo likumdošanu, gan ar Minskas dokumentiem par pamiera īstenošanu konflikta zonā.

Vēlēšanu norises vietas pastiprināti apsargā pašpasludināto republiku vadība, un gandrīz pie katra iecirkņa dežūrē pastiprinātas patruļas.

Neatzītās vēlēšanas lielākoties atspoguļo Krievijas mediji, ziņojot par aktīvu iedzīvotāju dalību vēlēšanās. Savukārt Ukrainas žurnāliste Jekaterina Sergackova, kura seko līdzi "vēlēšanām" Doņeckā, norāda, ka iecirkņos neielaiž žurnālistus bez speciālas akreditācijas. Pretī iecirkņiem par vienu grivnu (sešiem centiem) pārdod dārzeņus. Žurnāliste pieļauj, ka tie varētu būt no nesen saņemtā "humānā konvoja".


"Itar-Tass" ziņo, ka Doņeckas iedzīvotāji "aktīvi dodas uz iecirkņiem": "Pirmajās vēlēšanu minūtēs lielākoties nāk vēlēt vecāka gadagājuma cilvēki, taču arī jauniešu ir pietiekami".

EDSO noraidīja paziņojumus, ka organizācija piedalīsies vēlēšanu novērošanā. Tiek ziņots par kādu organizāciju ar līdzīgu nosaukumu – "Eiropas Drošības un sadarbības asociācija" – kurā plāno piedalīties radikāli noskaņotie politiķi: itālis Alessandro Mussolini un austrietis Ēvalds Štadlers.

Vēlēšanas norisināsies no pulksten 8:00 līdz 20:00 pēc Maskavas laika, kuru izvēlējās "republiku" vadītāji. Kopumā Doņeckas apgabalā būs atvērti vairāk nekā 300 vēlēšanu iecirkņi, bet Luhanskas apgabalā – vairāk nekā 100, lielākā daļa no tiem ir izvietoti skolās un kultūras namos.

Jau vēstīts, ka Eiropas Savienība un ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns trešdien nosodījuši Austrumukrainas kaujinieku 2.novembrī plānotās vēlēšanas.

Savukārt Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs otrdien paziņoja, ka Maskava atzīs "Doņeckas tautas republikas" (DTR) un "Luhanskas tautas republikas" (LTR) vadītāju un parlamentu vēlēšanu rezultātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!