Foto: Reuters/Scanpix
Aizdomās par līķu iepirkšanu no kapu aplaupītājiem Ķīnas Guandunas provincē arestēti divi ierēdņi, atsaucoties uz Ķīnas medijiem, pirmdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Amatpersonas līķus kremējušas, lai tādā veidā censtos izpildīt valdības noteikumus par minimāli nepieciešamo katra mēneša kremēto mirušo skaitu. Ķīnā tradicionāli mirušos apbedī kapenēs. Tomēr valdība cenšas veicināt kremāciju, lai ietaupītu zemi lauksaimniecībai un attīstībai.

Jūnijā kāds Guansji Džuanu autonomā reģiona iedzīvotājs ziņoja policijai, ka no kapiem nozagts viņa vectēva līķis. Jūlijā policija arestēja kapu aplaupītāju, atsaucoties uz izmeklētājiem, ziņo Ķīnas mediji.

Aizturētais atzinies, ka no ciemu kapsētām naktīs ir nozadzis vairāk nekā 20 līķu, kurus pārvedis uz kaimiņos esošo Guandunas provinci. Viņš arī atklāja, ka ķermeņus pārdevis divām amatpersonām.

Abas amatpersonas, kas atbildīgas par apbedīšanas reformu ieviešanu, arestētas pagājušajā nedēļā. Ierēdņi atklājuši, ka tas darīts, lai izpildītu valdības noteiktās kremēšanas apjomu prasības.

Viens no ierēdņiem maksājis 3000 juaņas (390 eiro) par katru no 10 nopirktajiem līķiem. Otrs aizturētais par vienu ķermeni maksājis 1500 juaņu (195 eiro), bet kopējais iepirkto mirušo skaits nav precizēts.

Valdības apbedīšanas politika ir saniknojusi daudzus cilvēkus, sevišķi lauku reģionos, jo saskaņā ar tautas ticējumiem mirušā ķermenim jāpaliek neskartam, lai tas iemantotu mierīgu pēcnāves dzīvi.

Medijos ir ziņots par pašnāvībām, ko ķīnieši darījuši pirms noteikumi par kremāciju stājās spēkā, norāda BBC. Tāpat ziņots par gadījumiem, kad ģimenes savus piederīgos apbedī slepenās vietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!