Foto: AP/Scanpix
Daudzās kultūrās vecums tiek uzskatīts kā nesteidzīga sagatavošanās aiziešanai viņsaulē, tomēr Ķīnā večuki ir spiesti šo "sagatavošanos" pasteidzināt, un iemesls tam ir jaunais valdības likums par apbedīšanas aizliegšanu.

Kā vēsta Ķīnas mediji, Aņhojas provincē vairāki desmiti padzīvojušu cilvēku labprātīgi šķīrušies no dzīves, lai viņiem būtu iespēja tikt apbedītiem kapsētā.

Lieta tāda, ka šīs provinces varas iestādes no šī gada 1. jūnija plāno slēgt visas kapsētas. Formālais iemesls - kapsētās vienkārši trūkst vietu.

Ironiskā kārtā ļaudis par šo likumu tikuši informēti 1. aprīlī. "Līdz 1. jūnijam cilvēki savus piederīgos var apglabāt kapsētās, bet pēc tam vienīgais atļautais veids būs kremācija," teikts varas iestāžu paziņojumā.

Šis paziņojums izraisījis īstu satraukumu padzīvojušu cilvēku vidū, jo īpaši lauku apgabalos. Tā kā kremācijas ideja ir pretrunā ar viņu ticību, daudzos tas izraisa patiesas šausmas.

Līdz ar to cilvēki ķeras pie, viņuprāt, vienīgā risinājuma - masveida pašnāvībām, kas jāpaspēj līdz 1. jūnijam.

"Veciem cilvēkiem grūti pieņemt šādas pārmaiņas, tāpēc valdībai vajadzēja viņiem dot vairāk laika pārdomām, nevis, izsūtot brīdinājumu, nostādīt šāda fakta priekšā," medijiem teicis kāda ciemata vecākais, kuram nācies apbedīt jau septiņus cilvēkus.

Lai gan reģionā reģistrētas jau vairāk nekā 40 pašnāvības, varas iestādes palikušas nelokāmas amatpersonas sola ievērot likuma punktu. Vēl vairāk - kad jaunais likums sāksies spēkā, notikšot reidi, kuru laikā apbedīšanas birojos tiks dedzināti zārki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!