Foto: Reuters/Scanpix

Francijā būvētos "Mistral" klases desanta kuģus, kas pretrunīgi vērtētā darījumā paredzēti Krievijai, varētu nopirkt Kanāda, atsaucoties uz laikrakstu "The International Business Times", vēsta "National Post".

Ziņas par tādu iespējamību izskanējušas Francijas medijos pēc tam, kad Francijas prezidents Fransuā Olands šonedēļ apmeklēja Kanādu. Šāda versija ir pieminēta arī iepriekš. Kanādas bijušais senators Hags Segals ierosināja, ka "Mistral" kuģi ir jānopērk NATO vai Kanādai, nevis jāļauj tiem nonākt Krievijas rīcībā.


Francija 2011.gadā piekrita uzbūvēt un pārdot Krievijai divus desantkuģus. Atbilstoši sākotnējam plānam pirmo kuģi bija paredzēts piegādāt oktobrī vai novembrī, bet otro - 2015. gadā. Tomēr pirmā kuģa nodošana vēl nav notikusi Krievijas agresijas Ukrainā dēļ.

Vēl ceturtdien Francijas premjers Manuels Valss paziņoja, ka "nav izpildīti visi nosacījumi", lai kuģus varētu piegādāt Krievijai. Parīze ir atlikusi pirmā "Mistral" kuģa piegādi Krievijai, pakļaujoties sabiedroto spiedienam, kas uzstāj, ka kuģa piegāde ir nepieļaujama, ņemot vērā Krievijas agresiju pret Ukrainu.

"National Post", vērtējot iespējamību, vai Kanāda varētu patiešām nopirkt šos kuģus, norāda, ka Kanādas flotei ir citas steidzamākas vajadzības par uzbrukuma kuģi, kas var vest 16 helikopterus, desanta laivas, līdz 70 automašīnu un 450 karavīrus.

Iebildumi par šādu darījumu varētu rasties arī Kanādas kuģu būvētājiem, norāda portāls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!