Foto: AFP/Scanpix

Lietuvas Ģenerālprokuratūra ceturtdien paziņojusi, ka pabeigta izmeklēšana 1991.gada 13.janvāra traģēdijas lietā pret 69 aizdomās turamajiem - Krievijas, Ukrainas un Baltkrievijas pilsoņiem. Ņemot vērā, ka lielākā daļa no viņiem slēpjas ārzemēs, viņi izsludināti starptautiskajā meklēšanā un viņu aizturēšanai izdoti Eiropas aresta orderi.

Vienlaikus norādīts, ka turpinās atsevišķa pirmstiesas izmeklēšana "pret citām personām, kas, iespējams, izdarījušas noziedzīgas darbības".

Līdz 2015.gada 12.maijam procesa dalībnieki - aizdomās turētie, viņu advokāti, cietušie, civilprasītāji vai viņu pārstāvji - var iepazīties ar pirmstiesas izmeklēšanas materiāliem, bet pēc tam lieta līdz ar apsūdzības rakstu tiks nodota tiesai.

Mēģinot gāzt likumīgi ievēlēto Lietuvas varu, kas 1990.gada martā bija paziņojusi par valstiskās neatkarības atjaunošanu, padomju karaspēka īpašās vienības 1991.gada 13.janvārī ar spēku ieņēma Viļņas televīzijas torni, Preses namu, Televīzijas un radio komiteju un objektus citās Lietuvas pilsētās. No lodēm un zem tanku kāpurķēdēm pie televīzijas torņa šai dienā gāja bojā 14 neapbruņoti cilvēki, tika nodarīts smags kaitējums 32 cilvēku veselībai, un vairāk nekā tūkstotis cilvēku guva dažāda veida ievainojumus.

Būtisku impulsu šīs lietas izmeklēšanai devuši 2010.gada nogalē pieņemtie grozījumi kriminālkodeksā, kas atvieglojuši kriminālatbildības piemērošanu par noziegumiem pret cilvēci un kara noziegumiem un paredz iespēju pabeigt pirmstiesas izmeklēšanu bez aizdomās turēto piedalīšanās procesā.

Kā atgādinājusi Ģenerālprokuratūra, noziegumiem pret cilvēci un kara noziegumiem nav noilguma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!