Foto: Reuters/Scanpix

Irākas spēki piektdien atguvuši kontroli pār stratēģiski svarīgo pilsētu Beidžī, kas atrodas blakus valsts lielākajai naftas pārstrādes rūpnīcai, paziņojušas amatpersonas.

Irākas spēku un teroristu grupējuma "Islāma valsts" kaujinieku cīņa par pilsētu ilga vairāk nekā divas nedēļas.

Beidžī, ko valdības spēki nekontrolēja vairākus mēnešus, atrodas Salāh ed Dīnas provincē blakus galvenajam ceļam uz otru lielāko Irākas pilsētu Mosulu, kuru sagrābuši džihādisti. Beidžī atgūšana ir palielinājusi džihādistu izolāciju Tikrītā, kas atrodas tālāk uz dienvidiem.

Beidžī ir lielākā pilsēta, ko valdības spēkiem izdevies atgūt, kopš "Islāma valsts" kaujinieki jūnijā sagrāba savā kontrolē lielu daļu no sunnītu arābu kontrolētajām teritorijām. Šī uzvara ir lielākā, ko valdības spēkiem līdz šim izdevies gūt cīņā pret džihādistiem.

Ziņu aģentūrai AFP vairākas augsta ranga militārpersonas apstiprināja, ka Beidžī atkal atrodas valdības spēku kontrolē. Par to ziņoja arī Irākas televīzija.

"Irākas spēki tagad ir ceļā uz Beidžī naftas pārstrādes rūpnīcu," kas atrodas uz ziemeļiem no pilsētas, AFP atklāja kāda vietējā amatpersona.

Rūpnīcas atgūšana būtu vēl viena liela uzvara, lai gan būs nepieciešams laiks, lai to atkal iedarbinātu ar pilnu jaudu. Savulaik rūpnīca nodrošināja 50% no Irākas pieprasījuma pēc rafinētiem naftas produktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!