Eiropas Komisija (EK) apspriež nepieciešamos aizsardzības pasākumus, lai ierobežotu "ļoti lipīgu" putnu gripas paveidu, kas konstatēts fermā Nīderlandē, kur jau sākta vistu izkaušana, vēsta raidsabiedrība BBC.

Nīderlandes valdība brīdina, ka gripas paveids H5N8 var būt potenciāli bīstams arī cilvēkiem. Varasiestādes jau sākušas 150 000 vistu iznīcināšanu fermā Hekendropas ciemā.

"Šis ļoti patogēnais putnu gripas veids ir ļoti bīstams putnu dzīvībai. Slimība var tikt pārnesta no putniem uz cilvēkiem," teikts Nīderlandes valdības paziņojumā.

Varasiestādes uz trīs dienām noteikušas putnu gaļas un olu transportēšanas aizliegumu, tikmēr EK grasās nākt klajā ar drošības pasākumu ieviešanu, kas iekļautu inficēto dzīvnieku likvidēšanu un turēšanas vietu dezinfekciju.

Nīderlandes ferma, ap kuru tagad noteikta 10 kilometru drošības zona, vairāk nodarbojusies ar olu nevis gaļas tirdzniecību. Produkcija tika pārdota pārsvarā Nīderlandē, bet daļa eksportēta arī uz Vāciju. Iepriekš novembrī H5N8 vīruss, kas Eiropā līdz šim nebija atklāts, konstatēts Vācijā.

Lielbritānijas varasiestādes apstiprinājušas, ka vismaz viens putnu gripas gadījums konstatēts Jorkšīrā, bet norāda, ka risks cilvēku veselībai ir zems.

Putnu gripai ir vairāki veidi. Vairums vīrusu neapdraud cilvēkus, bet H5N1 un H7N9 ir radījuši nopietnas saslimšanas, norāda Pasaules Veselības organizācija (PVO). Vairums inficēto bijuši tuvā saskarsmē ar dzīviem vai beigtiem putniem. Nav datu, ka ar šiem diviem vīrusa veidiem var inficēties no rūpīgi pagatavotas putna gaļas un olām, piebilst PVO.

H5N1 gadījumā inficēto cilvēku mirstība sasniedz 60 %. No 2003. līdz 2013. gadam H5N1 pasaulē ir izraisījis 384 cilvēku nāvi. Putnu gripas simptomi ir drudzis un klepus. 


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!