Foto: AP/Scanpix

Lai nepieļautu putnu gripas tālāku izplatību, Nīderlandes varasiestādes pirmdien devušas rīkojumu preventīvu pasākumu gaitā izkaut 50 000 mājputnu.

Varasiestādes par šādu soli izšķīrās pēc tam, ka svētdien Zutervaudē, netālu no Hāgas, kādā fermā tika konstatēts putnu gripas vīrusa paveids H5N8. Šajā fermā jāizkauj 28 000 putnu.

Kilometra rādiusā ap šo fermu atrodas vēl viena saimniecība, kurā ir aptuveni 50 000 mājputnu. Drošības apsvērumu dēļ arī šie putni ir jālikvidē, norādīts Ekonomikas ministrijas paziņojumā.

Divām citām fermām, kas atrodas desmit kilometru rādiusā, atļauts turpināt darboties, bet vienā citā saimniecībā tiek veikta izmeklēšana, norādīts ministrijas paziņojumā.

Nīderlandē putnu gripas vīrusa paveids H5N8 tika atklāts pirms divām nedēļām Hekendorpas fermā. Varasiestādes uzskata, ka to varētu būt ievazājuši migrējošie putni no Āzijas.

Kopš 2003.gada, kad pirmo reizi tika atklāts putnu gripas vīrusa paveids H5N1, tas prasījis vairāk nekā 400 cilvēku dzīvības, galvenokārt Dienvidaustrumāzijā, bet pēc inficēšanās ar vīrusa paveidu H7N9 kopš pagājušā gada miruši vairāk nekā 170 cilvēki.

Jaunākais H5N8 uzliesmojums konstatēts 35 kilometrus uz ziemeļrietumiem no Hekendorpas fermas, kur pēc vīrusa parādīšanās novembra vidū tika izkauti aptuveni 150 000 mājputnu.

Putnu gripa konstatēta vēl vismaz trīs citās vietās Nīderlandē.

Līdzīgi vīrusa paveidi konstatēti arī Vācijā un Lielbritānijā.

2003.gadā Nīderlandi skāra putnu gripas vīrusa paveids H7N7, kā dēļ tika izkauti aptuveni 30 miljoni putnu.

Nīderlandes mājputnu fermās ir aptuveni 95 miljoni cāļu, un olu eksports 2011.gadā sasniedza 10,6 miljardus eiro, liecina statistikas dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!