Foto: Reuters/Scanpix
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pirmdien nosodījis ASV Kongresa apstiprinātās jaunās sankcijas pret Krieviju.

"Šis Savienoto Valstu solis, protams, ir naidīgs," ziņu aģentūrai "Interfax" norādīja Lavrovs.

"Prezidentam Barakam Obamam tagad ir izvēle - parakstīt vai neparakstīt to," viņš piebilda.

ASV Kongress sestdien vienbalsīgi pieņēma Ukrainas brīvības atbalsta aktu ("Ukraine Freedom Support Act"), kas ietver jaunas sankcijas pret Maskavu par tās atbalstu prokremliskajiem kaujiniekiem Austrumukrainā.

Likumprojekts, kas tagad nodots parakstīšanai Obamam, paredz sankcijas pret Krievijas enerģētikas un aizsardzības sektoriem un uzņēmumiem, kas pārdod vai pārvieto militāro ekipējumu uz Ukrainas teritoriju, kā arī Gruziju, Moldāviju un Sīriju.

Lavrovs paziņoja, ka Maskavas atbilde uz šīm sankcijām būs atkarīga no tā, vai tās stāsies spēkā un to praktiskās īstenošanas.

Viņš piebilda, ka šādas sankcijas var skart arī Ukrainas uzņēmumus, kuriem ir sadarbības partneri Krievijas aizsardzības sektorā.

"Šis piemērs parāda, ka šīs iniciatīvas pamatā nav bažu par Ukrainu, bet maniakāla vēlme sodīt Krieviju par visiem iedomājamiem un neiedomājamiem pāridarījumiem," paziņoja Lavrovs.

Viņš arī paziņoja, ka Maskavai it tiesības izvietot Krimā kodolieročus, jo Krima kļuvusi par Krievijas daļu.

NATO pagājušajā mēnesī pauda bažas, ka Krievija pārvieto savus kodolgalviņas nestspējīgos ieročus uz Krimas pussalu.

Krievija februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!