Foto: AP/Scanpix

Kāda radikālo islāmistu grupējuma "Islāma valsts" biedra datorā Sīrijā atrasti padomi bioloģisko ieroču izgatavošanā, kā arī islāmistu instrukcija par masu iznīcināšanas ieroču pielietošanu pret "neticīgajiem", vēsta žurnāls "Foreign Policy".

Minēto klēpjdatoru janvāra pirmajās dienās ieguvuši Sīrijas mērenie kaujinieki, uzbrūkot "Islāma valsts" mītnei kādā ciemā netālu no Turcijas robežas Idlibas provincē. Nemiernieku vienības komandieris atļāvis "Foreign Policy" žurnālistiem pirmo reizi ieslēgt datoru un pārkopēt tajā esošo informāciju. 

Lai gan pirmajā brīdī dators izskatījies tukšs, pēc rūpīgākas apskates žurnālistiem izdevies atrast, ka 146 gigabaiti informācijas 2367 mapītēs ir paslēpti. Informācija datorā bijusi angļu, franču un arābu valodās. 

Dokumentos ir skaidrots gan džihādistu uzbrukumu ideoloģiskais pamatojums, gan praktiski padomi, tai skaitā Osama bin Ladena un citu islāmistu līderu uzrunas, spridzekļu izgatavošanas instrukcijas, padomi automašīnu nozagšanai un ieteikumi maskētai ceļošanai no vienas džihāda vietas uz citu, apraksta žurnāls. 

Tomēr datorā bija arī kas vairāk par tipisku islāmistu propagandu – dokumenti rāda, ka datora īpašnieks izglītojies par bioloģiskajiem ieročiem, gatavojoties potenciālam uzbrukumam, uzsver "Foreign Policy".

Datorā atrasts 19 lapaspušu garš dokuments arābu valodā par bioloģisko ieroču izgatavošanu un padomiem, kā ieročos pārvērst buboņu mēri no inficētiem dzīvniekiem. "Bioloģisko ieroču priekšrocība ir tā, ka tie nemaksā daudz, kamēr cilvēku upuri var būt lieli," teikts dokumentā. 

Failos stāstīts, kā pārbaudīt bioloģisko ieroci, pirms izmantošanas teroraktā. "Kad mikrobu injicē mazai pelei, slimības simptomiem jāparādās 24 stundu laikā," žurnāls citē norādi. 

Tāpat datorā atrasta 26 lapaspuses gara fatva (islāma dokuments) par masu iznīcināšanas ieroču pielietošanu. "Ja musulmaņi nevar citā veidā sakaut neticīgos, ir pieļaujama masu iznīcināšanas ieroču izmantošana," teikts Saūda Arābijas džihādistu sludinātāja Nasira al Fahda (pašlaik atrodas cietumā Saūda Arābijā) rīkojumā. "Pat, ja tas nogalina visus viņus un noslauka viņus un viņu pēcnācējus no zemes virsmas," precizēts dokumentā. 

Informācija datorā skaidri norāda, ka tā īpašnieks ir tunisietis Muhameds S., kurš Tunisijā studējis ķīmiju un fiziku. To žurnālam apstiprina arī viena no Tunisijas augstskolām. Lai gan datorā atrastie faili nekādā veidā nenorāda, ka islāmistu rīcībā būtu masu iznīcināšanas ieroči, ir skaidrs, ka viņi cītīgi strādā, lai tos iegūtu, norāda "Foreign Policy". 

"Islāma valsts" iekarojumi grupējumam sniedz kapacitāti ieroču radīšanā – tādi skoloti biedri kā Muhameds varētu frontes aizmugurē strādāt pie saviem ķīmisko un bioloģisko ieroču projektiem, piemēram, kaujinieku kontrolētās Irākas pilsētas Mosulas universitātē, vai kādā laboratorijā Sīrijas pilsētā Rakā, uzskata žurnāls. 

Jo ilgāk "Islāma valstij" šāda kapacitāte saglabāsies, jo ticamāk, ka grupējuma biedri ar atbilstošu izglītību izstrādās kaut ko "briesmīgu", paredz izdevums, piebilstot, ka nav nekādu šaubu par grupējuma nāvējošajām ambīcijām.

"Izmantojiet mazas granātas ar vīrusu un metiet tās šaurās vietās – kā metro, futbola stadioni vai izklaides centri," ieteikts datorā atrastajā dokumentā. "Vislabāk to darīt pie gaisa ventilācijas sistēmām. To var izmantot arī pašnāvnieku operācijās," "Foreign Policy" noslēdz rakstu ar citātu no islāmistu failiem. 

Vēstīts, ka radikālais grupējums "Islāma valsts" ir nostiprinājies Sīrijas pilsoņu kara laikā. Kaujinieki, kuri publiski izpildījuši nāvessodus ārvalstu žurnālistiem un tiek apsūdzēti masu slepkavībās, šogad straujā ofensīvā iekaroja plašas teritorijas Irākā, kā arī kontrolē daļu Sīrijas.Radikāļu rindām pievienojas džihādisti no visas pasaules.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!