Foto: Europa.eu

Sākoties ziemai, Afganistānas valdība un ANO trešdien uzsākušas segu, drēbju un degvielas izdalīšanu aptuveni 225 000 piespiedu pārvietotajām personām valstī.

Pēdējo gadu laikā pieaudzis to afgāņu skaits, kas, dzīvojot teltīs vai paštaisītās nojumēs, no aukstuma gājuši bojā, par spīti valstij piešķirtajai miljardiem dolāru vērtajai starptautiskajai palīdzībai.

ANO bēgļu aģentūra (UNHCR) uzsākusi sadarbību ar valdību, lai šoziem upuru skaitu samazinātu.

"Mēs zinām, ka [palīdzība] nav pietiekama," norādīja bēgļu lietu ministra vietnieks Fazals Ahmads Azimi. "Visā Afganistānā mums ir daudz nabadzīgu cilvēku, kas pametuši savas mājas."

Ikgadējās programmas ietvaros Kabulā vien tiek palīdzēts aptuveni 2300 ģimenēm, ziemas laikā tās nodrošinot ar oglēm, bērnu drēbēm, virtuves piederumiem un citām sadzīvei nepieciešamajām lietām.

"Mēs ļoti ceram un ticam, ka šī programma spēs nodrošināt atbalstu ziemas mēnešos un atvieglot ciešanas, kas seko zemajai temperatūrai," paziņoja UNHCR pārstāvis Afganistānā Bo Šaks. "Mēs redzam, kā cilvēku skaits šajās vietās pieaug, un bieži vien viņi ir aizbēguši no naidīgām situācijām."

Viens no palīdzības saņēmējiem ir 53 gadus vecais Hajatulla, kas uz Kabulu no provinces valsts dienvidrietumos pārcēlās pēc 2001.gada, kad pēc talibu režīma gāšanas valsti satracināja vardarbība.

"Es pateicos par palīdzību," norāda Hajatulla. "Iepriekš viņi mums deva miltus un cepšanas eļļu. Bet šogad viņiem nācās no tā atteikties. Man ir seši bērni un nav, kur dzīvot."

Arī 66 gadus vecais Abrišams atzīst, ka "mēs esam nabadzīgi cilvēki, un mums ir grūti nopirkt šīs lietas ziemai. Šie trīs ogļu maisi varētu nodrošināt divus mēnešus."

ANO aplēses liecina, ka vairāku desmitu gadu laikā Afganistānā aptuveni 782 000 cilvēku devušies bēgļu gaitās.

2014.gadā tādu bija vairāk nekā 130 000. Arī bojāgājušo skaits pērn sasniedzis jaunu rekordu. Nogalināti un ievainoti aptuveni 10 000 civiliedzīvotāju. Saskaņā ar ANO datiem par 75% mirušo un ievainoto atbildīgi ir talibi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!