Foto: AP/Scanpix

Pasaule zaudē spēju novērst konfliktus, un "efektīvas vadības" trūkums radījis sliktāko bēgļu situāciju kopš Otrā pasaules kara, otrdien brīdinājis ANO bēgļu lietu aģentūras (UNHCR) augstais komisārs bēgļu jautājumos Antonio Guterress.

Viņš uzsvēra, ka līdzīgas krīzes Irākā un Sīrijā radījušas nopietnu bēgļu situāciju, un pasaule nav uzņēmusies vadību, lai ar šīm problēmām cīnītos.

"Sīrijas un Irākas lielās krīzes, jaunu krīžu rašanās un vecās krīzes, kas nerimstas, radījušas pasaulē sliktāko bēgļu situāciju kopš Otrā pasaules kara," norādīja Guterress, piebilstot, ka pagājušā gada laikā bēgļu gaitās devušies vairāk nekā 13 miljoni Sīrijas un Irākas iedzīvotāju.

Tikmēr krīze padziļinājusies arī Dienvidsudānā, pamazām pārņemot Čadu, un situācija pasliktinājusies arī Lībijā un Ukrainā.

"Tas parāda, ka starptautiskā sabiedrība ir zaudējusi spēju novērst un atrisināt konfliktus," piebilda augstais komisārs. "Tā ir pasaule, kurā vienīgie noteikumi ir neparedzamība un izvairīšanās no soda. Šī ir pasaule, kurā nav efektīvas vadības."

"Šī ir pasaule, kurā konfliktu kļūst aizvien vairāk, vecie konflikti netiek atrisināti, un rezultāts, protams, no cilvēka skatu punkta ir dramatisks," piebilda Guterress.

Viņš arī norādīja, ka jūnijā bēgļu skaits pārsniedzis 50 miljonus.

Tajā pašā laikā viņš uzslavēja Turcijas "dāsno atvērto durvju politiku", uzņemot bēgļus no Sīrijas, kas valsti pametuši prezidenta Bašara al Asada režīma un islāmistu kaujinieku dēļ.

Šobrīd Turcijā patvērumu raduši aptuveni 1,7 miljoni bēgļu no Sīrijas.

Turcijas ārlietu ministrs Mevluts Čavušolu norādījis, ka valsts valdība bēgļu atbalstam iztērējusi aptuveni 5 miljardus dolāru (4,2 miljardus eiro), kamēr atbalsts no starptautiskās sabiedrības bijis pieticīgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!