Foto: Reuters/Scanpix

Ziemeļkoreja otrdien piedāvājusi noorganizēt tiešas sarunas ar ASV par iespēju apturēt kodolizmēģinājumus un likusi noprast, ka dialogs varētu bruģēt ceļu pārmaiņām Korejas pussalā.

ASV Valsts departaments iepriekš noraidīja Ziemeļkorejas piedāvājumu apturēt kodolizmēģinājumus apmaiņā pret ASV un Dienvidkorejas kopējo militāro mācību pagaidu iesaldēšanu, bet norādīja, ka "paliek atvērts dialogam" ar Phenjanu.

Ziemeļkorejas sūtņa ANO vietnieks preses konferencē paziņoja, ka Phenjanas piedāvājums joprojām ir spēkā un ierosināja tiešas sarunas ar ASV.

"Mēs esam gatavi, KDTR (Korejas Tautas Demokrātiskās Republikas) valdība ir gatava paskaidrot savus nolūkus (..) tieši Savienotajām Valstīm," paziņoja diplomāts.

Viņš lika noprast, ka šīs sarunas var novest pie plašākas vienošanās.
"Ja šis priekšlikums šogad tiks īstenots, būs iespējamas daudzas lietas. (..) Es nevaru izteikties plašāk, bet šogad būs iespējamas daudzas lietas," norādīja diplomāts.

ASV, kurām Dienvidkorejā pastāvīgi dislocēti aptuveni 30 000 karavīri, ik gadu rīko vairākas kopīgas militārās mācības ar Dienvidkoreju.

Seula un Vašingtona uzstāj, ka manevriem ir aizsardzības raksturs, bet Phenjana tos uztver kā gatavošanos iebrukumam un asi nosoda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!