Mīklaina slimība pārņēmusi Berizovkas ciemu Kazahstānas rietumos. 21. janvārī hospitalizēti 12 bērni, kurus piemeklējuši smagi nelabumi un samaņas zudumi, taču tie ir tikai pēdējie no aptuveni 100 nenoskaidrotās slimības gadījumiem pēdējo mēnešu laikā, kuros pārsvarā cietuši bērni, vēsta "Radio Brīvā Eiropa".

Slimības simptomi iedzīvotājiem sākuši parādīties novembra beigās. Dažos gadījumos saslimušajiem tie saglabājušies vai atkārtojušies. Saslimšanas iemesli nav noskaidroti, bet iedzīvotājiem ir radušās aizdomas, ka notiek saindēšanās ar piesārņojumu no piecus kilometrus tālāk esošā milzīgā naftas un gāzes ieguves lauka.

Iedzīvotāji lūguši varasiestādēm palīdzēt viņiem pārcelties uz citurieni, taču 20. janvārī Enerģētikas ministrija viņu lūgumu noraidījusi, norādot, ka ciems neatrodas pietiekami tuvu gāzes laukam, lai tiktu kvalificēts kā vides piesārņojuma riskam pakļautā zona.

Pēc pirmajiem neizskaidrojamo simptomu parādīšanās gadījumiem Berizovkā izvietota novērošanas stacija, lai varētu konstatēt iespējamās vides piesārņojuma pazīmes. Vietējie iedzīvotāji gan apšauba, ka tas palīdzēs atrisināt mistēriju.

Kāda iedzīvotāja norāda uz faktu, ka monitoringa stacija novietota ciema augstākajā vietā, bet "katram izglītotam cilvēkam ir zināms, ka gāze plūst pa apakšu". Ciema zemākajā vietā atrodoties skola.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!