Foto: AP/Scanpix

Ziemeļkoreja piektdien pieprasījusi Dienvidkorejai atcelt sankcijas, ja tā vēlas sarunas par karā šķirto ģimeņu atkalsatikšanos.

Neatrisinot sankciju jautājumu, visas "sarunas, kontakti vai apmaiņas starp Ziemeļiem un Dienvidiem ir neiespējamas", paziņoja Ziemeļkorejas Komiteja Korejas miermīlīgai atkalapvienošanai.

"Ja Dienvidkorejas varasiestādes ir patiesas par pievēršanos humānajiem jautājumiem, tām jānovāc pašu radītie šķēršļi," teikts komitejas paziņojumā.

Dienvidkoreja piemēroja sankcijas Ziemeļkorejai 2010.gadā, kad Pennjondo apvidū tika nogremdēts Dienvidkorejas karakuģis "Cheonan", laupot 46 jūrnieku dzīvības. Seula kuģa nogremdēšanā vainoja Phenjanu. Vēlāk tajā pašā gadā Ziemeļkorejas artilērija apšaudīja netālo Jonpjonas salu, nogalinot četrus cilvēkus.

Sankcijas faktiski iesaldēja visu abpusējo tirdzniecību un investīcijas Ziemeļkorejā, izņemot Kesonas kopējā industriālajā zonā.

Dienvidkorejas Atkalapvienošanās ministrija iepriekš piektdien pieprasīja, lai Phenjana nekavējoties atbild uz priekšlikumu sarīkot karā šķirto ģimeņu atkalsatikšanos ap 19.februāri, kad pēc austrumu kalendāra tiek svinēts Jaungads.

Ziemeļkorejas Komiteja Korejas miermīlīgai atkalapvienošanai uz Seulas uzstājību atbildēja ar prasību atcelt sankcijas.

Pēdējo reizi oficiālas augsta līmeņa sarunas starp Ziemeļkoreju un Dienvidkoreju notika pērn februārī, un to rezultātā Ziemeļkorejā tika sarīkota karā šķirto ģimeņu atkalsatikšanās, kas bija pirmais šāds pasākums trīs gadu laikā.

1950.-1953.gada karš izšķīra tūkstošiem ģimeņu, un daudzos gadījumos cilvēki pat nezina, vai viņu tuvinieki ir dzīvi. Daudzi korejieši nomiruši, tā arī nesastopot savus radiniekus.

Uz ģimeņu atkalsatikšanos gaida aptuveni 71 000 cilvēku, no kuriem vairums ir vecāki par 70 gadiem.

Katrā satikšanās reizē piedalās tikai aptuveni 100 cilvēki no katras puses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!