Foto: AP/Scanpix
Kosovas policijas un protestētāju sadursmēs Prištinā otrdien ievainoti vismaz 37 cilvēki, tostarp 22 policisti.

Vairāki tūkstoši Kosovas opozīcijā esošās nacionālistu partijas "Pašnoteikšanās kustība" atbalstītāju pieprasīja atstādināt nodarbinātības un sociālās labklājības ministru Aleksandru Jablanoviču, pret kuru protesti notiek pēdējās divas nedēļas.

Serbu tautības ministrs izpelnījās sabiedrības dusmas, nosaucot par mežoņiem etniskos albāņus, kuri mēģināja aizkavēt serbu svētceļniekus no kāda Kosovas rietumu klostera apmeklējuma pareizticīgo Ziemassvētkos.

Albāņi apgalvoja, ka serbu svētceļnieku vidū ir kara noziedznieki.
Jablanovičs vēlāk publiski atvainojās par saviem izteikumiem, tomēr protesti nav rimušies.

Ziņu aģentūra AFP no Prištinas vēstīja, ka protestētāji mēģināja iebrukt valdības ēkā un apmētāja policistus ar akmeņiem. Likumsargi uz to atbildēja ar asaru gāzi un ūdensmetējiem. Daudzi cilvēki tika aizvesti ātrās palīdzības mašīnās, tostarp divi policisti guvuši nopietnus ievainojumus.

Policija paziņoja, ka līdz šim arestējusi 27 cilvēkus.
Uz īsu laiku tika aizturēts arī Prištinas mērs, kurš piedalījās demonstrācijā.

Kosova neatkarību vienpusēji pasludināja 2008.gadā, taču Serbija joprojām to uzskata par savas teritorijas sastāvdaļu, lai gan Kosovas neatkarību atzinušas aptuveni 100 valstis, tostarp ASV un vairums Eiropas Savienības dalībvalstu. Nedz Serbijā, nedz Kosovā dzīvojošie serbi joprojām neatzīst Prištinas pasludināto neatkarību.

Galvenokārt etnisko albāņu apdzīvotajā Kosovā mīt arī ap 120 000 etnisko serbu. Aptuveni 40 000 no tiem dzīvo Kosovas ziemeļu daļā pie robežas ar Serbiju, savukārt pārējie dzīvo citviet Kosovā esošajos anklāvos.

Kosovas premjerministra Isas Mustafa kabinetā ir trīs serbu tautības ministri, tostarp Jablanovičs. Serbi valdībā tika iekļauti cerībā uzlabot attiecības ar serbu minoritāti un Serbiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!