Foto: Reuters/Scanpix
Jemenas šiītu kaujinieki otrdien atbrīvojuši pirms vairāk nekā nedēļas nolaupīto prezidenta biroja vadītāju Ahmedu Avadu bin Mubaraku, paziņojis ANO sūtnis Jemenā Džamals Benomars.

Benomars savā oficiālajā sociālā tīkla "Facebook" lapā norādījis, ka Mubaraka atbrīvošana sekmēs sarunas par valstī esošās krīzes atrisināšanu.

Šiītu kaujinieki pagājušajā nedēļā aplenca prezidenta Abdrabuha Mansura Hadi rezidenci, novedot pie Hadi atkāpšanās.

Kaujinieku pārstāvis aģentūrai DPA iepriekš norādīja, ka Mubaraks tiks atbrīvots bez nosacījumiem, noliedzot mediju ziņoto, ka kaujinieki pieprasījuši, lai viņš pēc atbrīvošanas pamet Jemenu.

Mubaraks vada nacionālā dialoga sekretariātu, kas tika izveidots politiskā pārejas procesa uzraudzīšanai pēc prezidenta Ali Abdulla Saleha gāšanas 2012.gadā.

Kopš Saleha gāšanas Jemena pārdzīvo sarežģītu politiskās pārejas posmu un valstī epizodiski uzliesmo vardarbība. Tikmēr nemiernieku grupējumi sacenšas savā starpā un cīnās pret valdības spēkiem, lai, izmantojot varas vakuumu, sagrābtu savā kontrolē arvien plašākas teritorijas.

Šiītu kaujinieki, kas pēdējā gada laikā sagrābuši savā kontrolē plašas teritorijas valsts ziemeļos un vidienē, iebilst pret jaunās konstitūcijas projektu, kas paredz sadalīt Jemenas ziemeļus trīs federālos reģionos.

Hadi pagājušo trešdien izdevās panākt vienošanos ar kaujiniekiem, piekāpjoties vairākām viņu prasībām, tostarp par konstitūcijas projekta labošanu. Bet nākamajā dienā Hadi un premjerministrs Halids Bahans negaidot paziņoja par atkāpšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!