Meitenes drīkst precēties no deviņu gadu vecuma, bet vairums "tīro meiteņu" tiks izprecinātas līdz 16 vai 17 gadu vecumam, atsaucoties uz grupējuma "Islāma valsts" (IS) sieviešu atzara manifestu, vēsta laikraksts "The Washington Post".

Arābu valodā rakstītais IS sieviešu brigādes "Al-Khanssaa" manifests internetā publicēts pirms mēneša. Savukārt dokumenta tulkojumu angļu valodā ceturtdien izplatījusi Londonā bāzētā pret ekstrēmisma domnīca "Quilliam Foundation".

"Meiteņu izprecināšana deviņu gadu vecumā tiek uzskatīta par leģitīmu. Vairums tīro meiteņu tiks izprecinātas līdz 16 vai 17 gadu vecumam, kamēr viņas vēl ir jaunas un aktīvas," teikts dokumentā.

Meitenēm jāizglītojas no septiņu līdz 15 gadu vecumam, fokusējoties uz reliģiju, norādīts manifestā. Meitenēm jāapgūst arī zinātne, bērnu audzināšana, ēst gatavošana, šūšana un adīšana.

"Quilliam Foundation" norāda, ka šis ir pirmais šāda veida dokuments, kura galvenais mērķis ir pārliecināt lasītājus, ka "sievietēm būtiski ir nepieciešams sēdošs dzīvesveids".

Vēstīts, ka "Islāma valsts" nekad nav slēpusi, ka vēlas ieviest stingru viduslaiku islāma paražām atbilstošu kārtību savās kontrolētajās teritorijās.

"Islāma valsts" iepriekš izdeva vadlīniju kopumu, kurā norādīts, kā izturēties pret sagūstītām sievietēm. Vadlīnijās skaidrots, ka ir atļauts sagūstīt sievietes, kuras nav musulmanietes. Tāpat paskaidrots, ka vienīgais iemesls, kas nepieciešams, lai padarītu gūstekni par vergu, ir "nepareizā" ticība.

Kaujinieki skaidro, ka ir atļauts izvarot sievieti tiklīdz tā sagūstīta, tāpat atļauts stāties attiecībās ar meiteni, kura nav sasniegusi pubertāti, ja viņa tam ir piemērota.

Novembrī Bristoles Dzimuma un vardarbības izpētes centrs paziņoja, ka "Islāma valsts" kaujinieki varētu būt nolaupījuši vairāk nekā 2 500 sieviešu, kuras pārstāv Jazidi reliģisko minoritāti Sīrijā un Irākā. Savukārt 4 600 sieviešu ir bezvēsts pazudušas. Pētnieki norādīja, ka pret sievietēm nemiernieki izturas kā pret lopiem.

Grupējums "Islāma valsts" pagājušajā gadā iekaroja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!