Foto: AFP/Scanpix

Turcija "nepakļausies" ebreju, armēņu un grieķu lobistu spiedienam, svētdien vakarā paziņoja Turcijas premjerministrs Ahmets Davutoglu.

"Mēs nepakļausimies ebreju lobistiem, armēņu lobistiem vai grieķu lobistiem," premjera teikto citē ziņu aģentūra "Anadolu".

Davutoglu, pēc visa spriežot, šādi reaģēja uz prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana ietekmīgā pretinieka trimdā ASV mītošā garīdznieka Fethullas Gilena kritisko publikāciju pagājušajā nedēļā laikrakstā "The New York Times".

Gilenens publikācijā pauda nopēlumu tam, ka Turcijā notiek atkāpšanās no demokrātiskajām reformām un ka pašreizējā valdība "vada valsti uz totalitārismu".

Turcijā jūnijā notiks parlamenta vēlēšanas. Bet jau aprīlī armēņi atzīmēs Osmaņu impērijā 1915.gadā notikušā genocīda simtgadi.

Decembrī Stambulas tiesa izdeva Gilena aresta orderi, apsūdzot viņu "bruņotas teroristu organizācijas" izveidošanā un vadīšanā.

Gilens vada plašo un ietekmīgo kustību "Hizmet". Kā tiek uzskatīts, to atbalsta miljoniem turku plašā spektrā, sākot no finansēm un skolām un beidzot ar medijiem.

Gilens dzīvo trimdā ASV, bet viņam ir vērā ņemama ietekme vairākos Turcijas valsts aparāta atzaros, tostarp policijā, slepenajā dienestā un tiesu sistēmā. Viņa vadībā darbojas arī privātskolu tīkls.

Erdogans viņa atbalstītājus dēvē par "paralēlo valsti" un apsūdz sazvērestībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!