Trešdien vakarā Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā sākušās četrpusējās sarunas starp Krievijas, Ukrainas, Francijas un Vācijas līderiem, kas norisinās jau vairākas stundas.

Raidsabiedrība BBC vēsta, ka sarunas notikušas visu nakti. Sarunās ir izkristalizējušās pāris detaļas un gūts zināms progress, taču līderiem priekšā vēl ir pāris stundas darba, atsaucoties uz valsts galveno amatpersonu teikto, ziņo ārzemju raidsabiedrība.

Ukrainas televīzijas kanāls "112 Ukraina" vēsta, ka "Normandijas četrinieka" dalībnieki vienojušies "gandrīz par visiem" jautājumiem Ukrainas konflikta regulēšanā, izņemot jautājumu par Ukrainas un Krievijas robežas kontroli pašpasludināto Doņeckas un Luhanskas "tautu republiku" teritorijā.

"Pārrunas norit smagi, bet ir cerības uz panākumu," atklājis Ukrainas ārlietu ministrijas pārstāvis Jevgēnijs Perebijnis. Savukārt Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs sacījis, ka pārrunas notiek "veiksmīgi, super".

AP publicējusi pamata pozīcijas, kuras apspriež "Normandijas četrinieka" valstis tikšanās laikā Minskā.

Saskaņā ar sniegto informāciju, Ukraina vēlas, lai robežlīnija paliktu tāda, kāda tā bijusi septembrī. Krievija pieprasījusi, lai kaujinieku rīcībā paliktu iekarotās teritorijas.

Tiek norādīts, ka Krievija uzstāj, ka Ukrainā nav ne tās karaspēka, ne tehnikas.

Ukraina vēlas atjaunot kontroli pār robežu, lai pārtrauktu ieroču un kaujinieku plūsmu no Krievijas, savukārt Krievija uzskata, ka atslēgas vietas pierobežā jākontrolē separātistiem.

Attiecībā uz reģionu autonomiju, ko kontrolē kaujinieki, Ukrainas puse apgalvojusi, ka var sniegt plašu autonomiju, taču Krievijas puse pieprasot garantijas, kā arī Rietumu sankciju atcelšanu.

Daži mediji pieļauj, ka pārrunas varētu ilgt līdz pat ceturtdienas rītam.

Sarunās piedalās Vācijas kanclere Angela Merkele, Ukrainas prezidents Petro Porošenko, Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Francijas prezidents Fransuā Olands.

Pēc protokola fotografēšanās, kuras laikā valstu līderi savā starpā nebija pārmijuši ne vārda, pārrunas turpinās paplašinātā sastāvā, kur līderiem pievienojās četru valstu delegāciju pārstāvji.

Tiek ziņots, ka "Normandijas četrinieka" sarunas atkārtoti turpinās šaurā sastāvā.

Kāds avots no Vācijas delegācijas "RIA Novosti" atklājis, ka paplašināto pārrunu laikā "puses apsprieda dokumenta tehniskas detaļas".

Pirms pārrunu sākšanās notika fotografēšanās, kuras laikā Porošenko paspiedis roku Putinam.

Pārrunas notiek Neatkarības pilī Minskā.

Jau vēstīts, ka Vācijas kanclere Angela Merkele un Francijas prezidents Fransuā Olands trešdien Minskā paredzētajās sarunās "mēģinās visu līdz pašām beigām", lai apturētu karadarbību Ukrainā.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons trešdien pirms Vācijas, Francijas, Ukrainas un Krievijas līderu tikšanās Minskā aicinājis nepiekopt pret Krieviju nomierināšanas politiku, jo agresija un brutalitāte nav pelnījusi šādu atalgojumu.

Savukārt Vācijas kancleres Angelas Merkeles preses sekretārs Štefens Zeiberts sacījis, ka gaidāmās četru valstu līderu sarunas par Ukrainas krīzes atrisinājuma ceļiem ir "cerību stars, nekas vairāk".

Ziņots, ka otrdien Minskā notikušas kontaktgrupas pārrunas, kurās piedalījās Krievijas vēstnieks Ukrainā Mihails Zurabovs, Ukrainas eksprezidents Leonīds Kučma, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas sūtne Heidi Tagliavini, kā arī pašpasludināto Doņeckas un Luhanskas "tautas republiku" pārstāvji Deņiss Pušiļins un Vladislavs Deiņego. Tās dalībnieki nekādus komentārus presei nesniedza.

Pagājušā nedēļā Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss Minhenes drošības konferencē paziņojis, ka konflikts Ukrainas austrumos var tikt atrisināts ar speciāla statusa piešķiršanu Donbasam.

Savukārt Francijas prezidents Fransuā Olands atklāja, ka starp pamiera plāna punktiem ir paredzēts paplašināt demilitarizēto zonu no 50 līdz 70 kilometriem, kā arī paplašināt autonomiju Ukrainas austrumu reģionos.

Francijas prezidents brīdinājis, ka notikušās sarunas ir viena no pēdējām iespējām izvairīties no kara Ukrainā. Vācijas kanclere Angela Merkele atzinusi, ka garantiju Minskas vienošanās izpildei neesot.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko paziņojis, ka konflikta eskalēšanās gadījumā ir gatavs pieņemt lēmumu par karastāvokļa ieviešanu visā valstī. Savukārt gadījumā, ja pārrunās tiks pieņemts lēmums par pašpasludināto Luhanskas un Doņeckas "tautu republiku" autonomijas piešķiršanu, tad Porošenko norādījis, ka decentralizācijas un autonomijas jautājums prasa izmaiņas konstitūcijā, tajā skaitā atklāta referenduma rīkošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!