Foto: AP/Scanpix

Simtiem cilvēku piektdien apmeklēja 22 gadus vecā Kopenhāgenas šāvēja Omāra el Huseina bēres vienā no Dānijas galvaspilsētas piepilsētām.

Dānijā dzimušais palestīniešu izcelsmes vīrietis pagājušo sestdien Kopenhāgenā apšaudīja kultūras centru, kurā notika pretrunīgi vērtētā latviešu izcelsmes Zviedrijas mākslinieka Lāša Vilka rīkots mākslai, zaimošanai un vārda brīvībai veltīts pasākums. Uzbrukumā gāja bojā 55 gadus vecais kinorežisors Finns Nergords.

Savukārt agrā svētdienas rītā el Huseins pie Kopenhāgenas galvenās sinagogas noslepkavoja kādu ebreju vīrieti, kurš apsargāja ieeju ēkā.

Uzbrukumos tika ievainoti arī pieci policisti.

El Huseins tika nogalināts svētdien, pēc iesaistīšanās apšaudē ar policiju.

Viņš tika apbedīts neiezīmētā kapavietā musulmaņu kapsētā Brendbī. Pirms bērēm Kopenhāgenas mošejā tika noturēta īsa ceremonija.

"Klāt bija daudz jaunu vīriešu, ko parasti neredz (..), jo viņi pazina Omāru. Vairāki no viņiem bija vienas bandas locekļi," aģentūrai AFP norādīja kāds afrikāņu izcelsmes vīrietis, kurš attiecās atklāt savu vārdu.

"Viņi ir arī mani brāļi, jo viņi tic Allāham un pravietim Muhamedam, bet viņu dzīvesveidam nav daudz kopīga ar islāmu," viņš piebilda.

Dānijas Islāma apbedīšanas fonda preses pārstāvis iebilda pret el Huseins apglabāšanu kapsētā, ko vada viņa grupa. Viņš pauda bažas par iespējamo ekstrēmistu attieksmi un to, kā to varētu uztvert sabiedrība.

Bet Dānijas Islāma apbedīšanas fonda loceklis Kasems Saids Ahmads, kurš organizēja el Huseina bēres, noliedza, ka lielais bērinieku skaits interpretējams kā atbalsts šāvējam.

"Tas ir atbalsts ģimenei, nevis viņam," intervijā laikrakstam "Jyllands Posten" norādīja Ahmads.

Dānija joprojām nav pilnībā atguvusies pēc el Huseina sarīkotajiem uzbrukumiem.

Policija uzskata, ka el Huseins pieņēma radikālus uzskatus cietumā, kur pavadīja divus gadus par kāda vīrieša saduršanu. Viņš tika atbrīvots divas nedēļas pirms Kopenhāgenā sarīkoja asiņainās apšaudes, kas vedina vilkt paralēles ar pagājušajā mēnesī notikušajiem Parīzes teroraktiem, kuros dzīvību zaudēja 17 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!