Foto: AFP/Scanpix
Atbildību par divu eiropiešu un trīs Mali pilsoņu nogalināšanu naktī uz sestdienu notikušajā uzbrukumā šīs valsts galvaspilsētas Bamako restorānā uzņēmies džihādistu grupējums "Al Murabitoun", kas par to paziņojis Mauritānijas ziņu aģentūras "Al Akbar" izplatītā ierakstā.

Kā norāda ieraksta autori, uzbrukums rīkots, lai "atriebtu neticīgajiem Rietumiem mūsu pravieti, kas ticis apvainots un izsmiets".

Pēc mediķu sniegtās informācijas, uzbrukumā ievainoti vēl astoņi cilvēki, tai skaitā viena sieviete. Divu cietušo stāvoklis ir "kritisks, bet stabils". Šie cilvēki ir šveiciešu bruņojuma eksperti, kas konsultējuši Mali valdību, Ženēvā paziņojušas Šveices militārpersonas.

Mali drošības spēki svētdien intensīvi dzen pēdas uzbrukuma vaininiekiem un iespējamajiem līdzdalībniekiem. Iepriekš policija paziņoja, ka saistībā ar uzbrukumu aizturēti divi cilvēki, bet vēlāk tika pavēstīts, ka tie izrādījušies "nevis teroristi, bet bandīti", kam ar notikušo neesot nekāda sakara.

ANO miera uzturētāju misija (MINUSMA) piedāvājusi maliešu izmeklētājiem savu ekspertu palīdzību.

Tikmēr ANO avoti informējuši ziņu aģentūru AFP, ka bruņoti kaujinieki svētdien apšaudījuši šīs misijas mītni Mali ziemeļos. Neprecīzi raidītas raķetes trāpījušas kādā tuvējā apmetnē, nogalinot divus civiliedzīvotājus.

Naktī uz sestdienu pārpildītā Bamako restorānā "La Terrasse" tika noslepkavoti divi eiropieši - Francijas un Beļģijas pilsoņi - un trīs vietējie iedzīvotāji, tai skaitā viens policists. Pēc aculiecinieku teiktā, restorānā "La Terrasse", kas atrodas Bamako rajonā, kur uzturas daudz ārvalstnieku, neilgi pēc pusnakts iegājis vismaz viens ar automātisku ieroci bruņots vīrietis un atklājis uguni, nogalinot kādu francūzi. Britu sabiedriskā raidorganizācija BBC, atsaucoties uz aculieciniekiem, vēstīja, ka uzbrucēji bijuši vairāki un ka uzbrukuma laikā tie izklieguši islāmistu teroristu ierasto sauli "Allahu Akbar" ("Dievs ir dižens").

Vēlāk izrādījās, ka jau pirms iebrukuma ārpusē nogalināts beļģis un divi malieši. Promejot uzbrucējs metis granātu, nogalinot maliešu policistu.

Aculiecinieki BBC stāstījuši, ka četri uzbrucēji notikuma vietu pametuši automašīnā, bet vēl viens - uz motocikla.

Francijas prezidents Fransuā Olands asi nosodījis uzbrukumu un solījis tikties ar Mali prezidentu Ibrahimu Bubakaru Keitu, lai piedāvātu Parīzes atbalstu šai Francijas bijušajai kolonijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!