Foto: Reuters/Scanpix
Baltais lācis uzbrucis kādam tūristam, kurš ieradies Norvēģijai piederošajās Svalbardas salās vērot gaidāmo Saules aptumsumu, raksta ārzemju mediji.

Čehu tūristam uzbrukumā cietusi seja un roka, bet lācis ir nošauts. Dzīvības briesmas vīrietim, kurš telšu nometnē bija kopā ar pieciem citiem tūristiem, nedraud. Viņš ar helikopteru nogādāts uz slimnīcu Špicbergenā. Dzīvnieks bija uzbrucis teltij, kurā vīrieši gulēja.

Svalbardas salu arhipelags atrodas 1300 kilometru attālumā no Ziemeļpola, uz ziemeļiem no Fēru salām. Tā ir vienīgā vieta uz zemeslodes, kur piektdien būs vērojams pilns Saules aptumsums, tāpēc tur ieradies salīdzinoši lielu tūristu skaits. Vietējās varas iestādes viņus brīdinājušas gan par polārlāču uzbrukuma risku, gan par zemajām gaisa temperatūrām, kas piektdien varētu sasniegt -18 grādus.

2001.gadā Svalbardā lācis saplosīja 17 gadus vecu britu pusaudzi, un katru gadu vismaz trīs ķepaiņi tur tiek nošauti pašaizsardzības nolūkos.

Arhipelāgā mīt apmēram 2500 iedzīvotāju, bet Saules aptumsumu vērot tur varētu būt ieradušies ap 2000 interesentu. Fēru salas, kurās dzīvo ap 50 tūkstošiem cilvēku, sagaida ierodamies 8000 tūristu.

Visas viesnīcas šajās salās uz aptumsuma laiku rezervētas jau pirms vairākiem gadiem, un daudzās privātmājās tūristiem tiek izīrētas istabas.

Kā liecina informācija internetā, uz Svalbardu ir devušies arī Latvijas ceļotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!