Foto: PantherMedia/Scanpix

Krievija piektdien iekļāvusi "ārvalstu aģentu" sarakstā Norvēģijā bāzētā vides aizsardzības fonda "Bellona" atzaru Murmanskā, kas seko līdzi kodoldrošības jautājumiem reģionā.

2012.gadā Krievijā pieņemtais likums prasa nevalstiskajām organizācijām, kas saņem ārvalstu finansējumu un iesaistās politiskās aktivitātēs, reģistrēties kā "ārvalstu aģentiem".

"Ārvalstu aģentu" sarakstā iekļautas jau 48 organizācijas.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins raksturojis šo likumu kā būtisku pašaizsardzības elementu cīņā pret politisko aktivitāšu finansēšanu Krievijā no ārvalstīm. Nevalstiskās organizācijas uzskata šāda statusa piešķiršanu par apkaunojošu.

Oslo bāzētais "Bellona" fonds dibināts 1986.gadā. Tam ir biroji Briselē, Sanktpēterburgā un Murmanskā.

Murmanskā fonda atzars sāka darboties 1990.gadā. Tā vadītājs Andrejs Zolotkovs norādīja, ka Tieslietu ministrijas amatpersonas pārmeklējušas biroju un norādījušas uz fonda ziņojumu un pāris frāzēm brošūrā kā politisko aktivitāti.

Zolotkovs piebilda, ka plānots mainīt atzara struktūru, lai apietu likumu.

Krievija ir atļāvusi organizācijām apstrīdēt tiesā iekļaušanu "ārvalstu aģentu" statusā, bet Zolotkovs norādīja, ka viņa pārstāvētā mazā organizācija to nedarīs.

"Bellona" ir vairākkārt pievērsusi sabiedrības uzmanību drošības problēmām Krievijas kodolobjektos.

"Mēs strādājam vairāk nekā 20 gadus, mēs domājām, ka darām būtisku darbu, un mēs bijām pionieri šajā jomā," norādīja Zolotkovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!