Foto: AFP/Scanpix
Krievija atjaunos virsskaņas bumbvedēju un raķešnesēju "Tu-160" jeb "balto gulbju" ražošanu, paziņojis Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu.

"Šodien mums ir nepieciešams atrisināt jautājumu ne tikai par tālā rādiusa aviācijas uzturēšanu un modernizēšanu, bet mums ir nepieciešams ražot raķešnesējus "Tu-160"," paziņoja Šoigu, viesojoties Kazaņas aviācijas centrā, ziņo Kremļa finansētais medijs "Sputnik".

Šoigu norādījis, ka "Tu-160" ir "unikāls lidaparāts, kas savulaik par vairākām desmitgadēm apsteidza laiku un tā potenciāls joprojām nav līdz galam atklāts". "Līdz šim brīdim tas ir labākais virsskaņas bumbvedējs," viņš teicis.

Padomju piloti "Tu-160" savulaik iesaukuši par "balto gulbi", bet NATO valstīs tas ieguvis nosaukumu "Blackjack".

Tas ir visu laiku lielākais stratēģiskais bumbvedējs un smagākā kaujas lidmašīna pasaulē, norāda tā ražotājs "Tupolev JSC". Pirmie šī tipa bumbvedēji gaisā pacēlās 1987. gadā, bet šobrīd Krievijas Gaisa spēku rīcībā šobrīd esot 15 šādas lidmašīnas.

Krievijas aizsardzības ministrija jau 2013. gadā ar ražotāju parakstīja līgumu 66 miljonu ASV dolāru vērtībā par trīs "Tu-160" bumbvedēju modernizēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!