Foto: AFP/Scanpix

Baltkrievijas attiecībās ar Rietumiem notiek "zināma pasiltināšanās", Minskā tiekoties ar Austrijas ārlietu ministru Sebastiānu Kurcu, atzina Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko.

"Pašreizējo attiecību līmeni mēs raksturojam kā zināmu pasiltināšanos," sacīja prezidents.

Viņš arī apliecināja Minskas vēlmi, lai Austrija un Rietumi kopumā "tuvāk paskatītos uz Baltkrieviju un spertu virkni soļu pareizajā virzienā".

Rietumi agrāk bija noskaņoti uz kontaktu attīstīšanu ar Baltkrieviju, bet tad "nolēma attiecībās ar Baltkrieviju mainīt taktiku, varbūt pat stratēģiju", atgādināja prezidents.

Viņš pauda gandarījumu par to, kāds ir līmenis pašreizējām attiecībām ar Austriju, vienlaikus paužot cerību, ka pēc šīs vizītes sekos "vērienīgāki soļi attiecību attīstībā".

Reģions pieredz "sarežģītus laikus", savukārt atzina Kurcs, atgādinot par Krievijas agresiju Ukrainā.

"Bet arī citās valstīs jūtama zināma spriedze, kas ir saistīta ar situāciju reģionā kopumā un nevar neietekmēt Baltkrieviju", viņš norādīja.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš pagājušā gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!