Foto: AP/Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele pēc tikšanās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu atzinusi, ka Ukrainā joprojām nav ieviesta īsta ugunspārtraukšana.

"Mums joprojām nav ugunspārtraukšanas," sacīja Merkele, kura bija ieradusies Maskavā, lai kopā ar Putinu godinātu Otrā pasaules kara upurus.

"Notikuši daudzi pārkāpumi no separātistu puses," sacīja Vācijas līdere. Viņš uzsvēra, ka katru dienu tiek saņemti Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) ziņojumi, kas "pietiekami objektīvi izskaidro, kāpēc ugunspārtraukšana nav novērojama".

"Šis ir ļoti sarežģīts process, mēs cerējām, ka tiks panākta ugunspārtraukšana. Diemžēl tas nenotika," atzina Merkele.

Viņa norādīja, ka joprojām smaga ir arī humānā situācija un nav pabeigta gūstekņu apmaiņa.

"Mums ir jādara viss, lai šo situāciju uzlabotu," sacīja Vācijas kanclere.

Savukārt Putins norādīja, ka ir situācijas uzlabošanās ir panākta.

"Pēc manām domām, ir ļoti labs pamats ticēt, ka, kaut arī ar grūtībām, Minskas process virzās uz priekšu," sacīja Krievijas prezidents.

"Par spīti visām problēmām Austrumukrainā, tur ir kļuvis mierīgāks," uzskata Putins.

"Kas attiecas uz sūdzībām par Minskas vienošanās pildīšanu vai nepildīšanu, sūdzības ir abās pusēs," piebilda Krievijas līderis.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš pagājušā gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Ukrainas Ārlietu ministrijas pārstāvis Jevhens Perebijnis aprīļa beigās paziņoja, ka Krievija nav izpildījusi nevienu Minskas vienošanās punktu.

Vienošanās, kura tika panākta ar Merkeles un Francijas prezidenta Fransuā Olanda atbalstu, paredzēja ugunspārtraukšanu no 14.februāra pusnakts.

Krievija palielina savu militāro klātbūtni Ukrainā un spēku izvešanas vietā turpina iesūtīt jaunas Krievijas armijas vienības un ieročus, norādīja amatpersona.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!