Foto: Arhīva foto

Ēģipte plāno atjaunot savulaik par vienu no Septiņiem senās pasaules brīnumiem dēvēto Aleksandrijas bāku, atsaucoties uz Ēģiptes Senlietu Augstāko padomi ziņo "Independent".

Ēkas būvdarbi sākti 280. gadā pirms mūsu ēras un pabeigti 247. gadā pirms mūsu ēras, bet tā sabrukusi vien 1323. gadā pēc vairākām zemestrīcēm, kas sekojušas cita citai. Leģendārā ēka bijusi 137 metrus augsta, un līdz ar to līdz pat sabrukšanai bija augstākā ēka pasaulē.

Tā bijusi arī viena no ilgāk stāvošajiem Septiņiem senās pasaules brīnumiem. To pārdzīvojuši vienīgi Kārijas novada valdnieka Mausola un viņa māsas un sievas Artemisijas II kapenes jeb Halikarnāsas mauzolejs (arī cietis zemestrīcēs un gandrīz pilnībā nojaukts 15. un 16. gadsimtā) un Gīzas piramīdas, kuras ir vienīgais no Septiņiem senās pasaules brīnumiem, kas joprojām saglabājies.

Par bākas atjaunošanas plāniem ir runāts jau gadiem, taču šobrīd padome ir pabeigusi izpēti par to, ko būtu nepieciešams darīt, lai tā varētu tikt veikta, un kā tā būtu jāveic. Šobrīd galējais lēmums par bākas atjaunošanu jāpieņem pilsētas likumdevējiem un jāapstiprina Aleksandrijas mēram.

Aleksandrijas jeb Faras bākas pamatus tikai 1994. gadā pilsētas ostas gultnē atrada franču arheologi. Britu "The Telegraph" žurnālisti par atjaunošanu ir skeptiski un atgādina, ka līdz šim Ēģiptes Senlietu ministrija nav izcēlusies ar vērā ņemamu saglabāšanas un restaurācijas darbu veikšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!