Foto: AFP/Scanpix
Ostinas universitātes pētnieki ASV attīstījuši jauna tipa GPS sistēmu, kas spēj izšķirt objekta atrašanās vietu uz zemes ar centimetra precizitāti, raksta "Defence Talks".

Zinātnieka Toda Hamfrija komandas radītā tehnoloģija esot lēta un spēj samazināt vietas noteikšanas kļūdu no vairākiem metriem līdz centimetram.
Šāda sistēma varētu būt īsta revolūcija ģeogrāfiskās vietas noteikšanai, ievērojami uzlabojot orientēšanās iespējas un sniedzot tūlītēju un precīzu informāciju mobilo ierīču lietotājiem.

Tehnoloģijas, kuras spēj noteikt lokācijas vietu ar centimetra precizitāti, pastāvēja jau līdz šim, taču tās bija pārāk lielas un dārgas, lai tiktu izmantotas mobilās ierīcēs. Jaunā tehnoloģija spēj šo pašu precizitāti iegūt, izmantojot līdzšinējās lētās un nelielās antenas, kādas jau šobrīd atrodas mobilajās ierīcēs, piemēram, telefonos vai planšetdatoros.

Pētnieki norāda, ka šādas precizitātes sistēma varētu ļaut tālāk attīstīt bezpilota lidaparātus, ļaujot tiem piegādāt sūtījumus uz precīzām vietām, izvairoties no šķēršļiem. Tāpat tā ir nozīmīgs solis bezpilota automašīnu attīstībā.

Tā pieļauj arī virtuālās realitātes ķiveru vai, piemēram, "gudro briļļu" izmantošanu dabā. Izmantojot kameru, sistēma, kura tiešsaistē nosaka precīzu lietotāja atrašanās vietu, tehnoloģija viņam spētu radīt reālās pasaules un virtuālās pasaules reālistisku saplūšanu. Šāda tehnoloģija būtu izmantojama gan nākamās paaudzes spēļu radīšanai, gan uzlabotu orientēšanos, piemēram, pieļaujot uzzināt papildus informāciju par jebkuru priekšmetu, kurš nonācis redzeslokā.

Hamfrija komanda strādājusi sešus gadus pie revolucionārās uztveršanas tehnoloģijas izstrādes, kuru paši nodēvējuši par "Grid". Patlaban šī sistēma darbojas autonomi, bet ar laiku var tikt savienota ar mobilo ierīču iekšējiem procesoriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!