Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas armija atvairījusi džihādistu grupējuma "Islāma valsts" uzbrukumu Palmīrai, kur atrodas ievērojami Senās Romas arhitektūras pieminekļi, svētdien paziņoja Sīrijas vēstures pieminekļu un muzeju pārvaldes vadītājs Mamuns Abdulkarims.

Džihādisti Palmīrai - vienai no klasiskās arhitektūras pērlēm - bija pienākuši kilometra attālumā.

"Mums šodien ir labas ziņas, mēs jūtamies daudz labāk," sacīja Abdulkarims. "Drupām postījumi nav nodarīti, bet tas nenozīmē, ka mums nevajadzētu baidīties."

Karavīri padzinuši džihādistus no netālu esošās Tadmuras pilsētas ziemeļu rajoniem, kurus tie bija ieņēmuši sestdien, paziņoja Homsas provinces gubernators Talals Barazi.

""Islāma valsts" uzbrukums ir izjaukts, mēs viņus padzinām no Tadmuras ziemeļiem," sacīja gubernators. "Armija joprojām atbrīvo ielas no spridzekļiem."

Kaujās nogalināti "vairāk nekā 130 džihādisti", norādīja Barazi.

Abdulkarims atzina, ka viņš "dzīvojis šausmās", zinot, ka džihādisti, kas izpostījuši senatnes pieminekļus Irākā, varētu iznīcināt arī Palmīras ielu kolonādes vai arī I un II gadsimta tempļus.

Sīrijā kopš 2011.gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltās bruņotās opozīcijas grupējumi un ekstrēmistu organizācijas, tādas kā "Islāma valsts" un ar "Al Qaeda" saistītā "Al Nusra". Atbilstoši ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 200 000 cilvēku.

Sīrijas valdība jau no nemieru sākuma uzstāj, ka tai nākas cīnīties nevis ar demokrātijas un brīvības tīkotājiem, bet ar bruņotiem islāma radikāļiem, kas saņem atbalstu no ārvalstu patroniem.

"Islāma valsts" ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!